Aktív-passzív ház2014 február 17

2,3 milliárdért épül az angyalföldi passzívház

2,3 milliárdért épül az angyalföldi passzívház

A főváros XIII. kerületében különleges technológiával, 2,3 milliárd forintos beruházással olyan 100 lakásos passzívház épül, amely mind a fővárosi, mind a hazai, sőt a kelet-közép-európai lakáspiacon is egyedülálló. (szabadfold.hu)

Nyárra várható a három épületből álló tömb 60, 50 és 40 négyzetméteres lakásainak átadása. Az önkormányzat pályázatot ír ki az akadálymentes bérlakásokra. A tömb egyik főbejáratánál többfunkciós közösségi teret, a lakások előtt előkerteket, s egészében egy összefüggő zöldfelületet alakítanak ki.

A ház pedig azért passzív, mert nincs bekötve gáz, nincsenek kazánok, se kémények. A ház fűtését és melegvíz-ellátását hőszivattyúk biztosítják, amelyekhez a geotermikus energiát húsz, földbe helyezett talajszonda termeli. A lakások levegője kétóránként frissül. A szellőztetőrendszer a szobákban légbefújást, a szennyezett levegőjű helyiségekben légelszívást végez. A ház külvilággal érintkező részeit 30 centiméteres hőszigetelésű hőburok veszi körül, az üvegfelületek optimális délkeleti, délnyugati tájolásúak. A nyári túlmelegedést árnyékolók gátolják, ezek megnyitásával télen az alacsonyabb szögben érkező napsugarak a belső terekben hőként hasznosulnak.

Az épület éves fűtési energiaigénye olyan kicsi, mintha egy hajszárítót vagy porszívót naponta két órán át használnánk. Ezért a lakók fűtésszámlája várhatóan nem haladja meg a 15 ezer forintot – évente. Mindez annak is köszönhető, hogy az emberi test által kisugárzott meleg, az éppen használatban lévő elektromos berendezés hője elegendő a belső hőmérséklet biztosításához. Mivel hőmennyiségmérőket szerelnek minden lakásba, így mindenki annyit fizet, amennyit fogyaszt.

Teljes cikk >>

Forrás: szabadfold.hu/Aiolus News

NRGENS