Aktív-passzív ház
Az első „passzív ház” minősítésű felhőkarcoló irodaház Az első „passzív ház” minősítésű felhőkarcoló irodaház

A bécsi RHW-2, a Raiffeisen bankcsoport székhelye az első, irodaházként működő felhőkarcoló, amely megkapta a „passzív ház” tanúsítványt. A Duna-csatornára néző RHW-2 világosan bizonyítja, hogy a magasságnak nem kell szükségképpen egyet jelenteni a pazarlással és a magas energia-fogyasztással, sőt, megfelelő tervezéssel ökofenntartható is lehet. (Aiolus News)


  • Ebből nem lehet paneldzsumbuj

    Németország jelenleg zajló legnagyobb építkezése a heidelbergi passzívház-negyed, amely egyben a világ legnagyobb passzívos beruházása is. A kétmilliárd eurós projektben eddig telepítettek már át gyíkokat, elkészültek az első, csaknem 30 centiméteres szigeteléssel borított épületek, és az első lakók is beköltöztek. (origo.hu)


  • Aranykategóriás csillagpalota

    Szó szerint sokcsillagos” az az új ENSZ-palota, amely Koppenhágában nyitotta meg kapuit. A nyolc ágú csillag formájú épület, amelyet a megújuló építészet egyik legkiválóbb tervezőgárdája, a 3NX Architects álmodott meg, LEED Gold minősítést, a legmagasabb fenntarthatósági bizonyítványt érdemelt ki. (Aiolus News)


  • Évi 15 ezer forintból lehet fűteni a lakásokat az épülő passzívházbanÉvi 15 ezer forintból lehet fűteni a lakásokat az épülő passzívházbanA passzívház alapkövét Tóth József kerületi polgármester és Tolnay Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója rakta le csütörtökön. A 2,2 milliárd forintos beruházási költség, amelyet az önkormányzat maga finanszíroz, 15-20 százalékkal több, mint egy hagyományos ház építési költsége - mondta a polgármester az alapkő letételekor. A teljes alapterület 12,5 ezer négyzetméter, amelynek fele jut a lakásokra - tette hozzá Tóth József. (ma.hu)
  • Fából épül felhőkarcoló StockholmbanFából épül felhőkarcoló StockholmbanEgy 34 emeletes, fából építendő felhőkarcoló lehet Stockholm új szimbóluma. A faépítkezés nem idegen a svéd nép számára, az északi országban régóta fontos szempontnak számít az energiahatékonyság és a környezeti fenntarthatóság. A Berg/C.F. Møller stúdió terve az egyik legnagyobb svéd építőipari vállalat, a HSB Stockholm 100. születésnapjának ünneplésére született, a megvalósítás határideje 2023. (Aiolus News)
  • Olcsó iskola helyi földből MalibanOlcsó iskola helyi földből MalibanMi történik, ha vegyítjük a holland fenntartható építkezést az olcsó afrikai nyersanyagokkal? A választ erre két holland építész adta meg: a két évvel ezelőtt elhunyt Joop van Stigt, és fia, Jurriaan, aki munkáját befejezte Maliban, a dogon törzs által lakott Balaguina faluban. (Aiolus News)
  • Szél formázta felhőkarcoló ÍjSzél formázta felhőkarcoló ÍjÍj (The Bow) nevet kapta az a 237 méter magas zöld felhőkarcoló, amelyet a napokban avattak fel Calgary-ben. A Foster + Partners által valaha tervezett legmagasabb környezetbarát épület ezzel a kanadai város új vonatkozási pontjává vált, a földről és az égből egyaránt. (Aiolus News)
NRGENS