Aktív-passzív ház
Új fejlesztés a magyar építőiparbanÚj fejlesztés a magyar építőiparban

"Egy olyan falrendszer fejlesztése indult meg a tavalyi évben, amely felveszi a versenyt és helytáll az összes alternatív megoldással és kihívással szemben, mind a bekerülési költséget, mint minőséget illetően. Egyszerű építhetősége mellett fokozottan energiatakarékos házat vagy akár passzívházat is építhetünk belőle." (Isoshell Zrt)


  • Terjed a zöld iroda

    Ebben az évben várhatóan szigorodnak a zöld minősítési rendszerek követelményei, a tanúsítás megszerzése pedig egyre fontosabbá válik az ingatlanfejlesztőknek. A jövőben elkészülő épületeknél valószínűleg teljes körű lesz a minősítés - hívja fel a figyelmet az ÓBUDA Group elemzése. Magyarországon 2007-ben jelent meg az első zöld minősített projekt, s míg 6 évvel ezelőtt az átadott irodaházak kevesebb, mint 10 százalékát, addig 2011-ben és 2012-ben az elkészült illetve épülő irodaházak több mint 80 százalékát minősíttették. (napi.hu)


  • Energiatakarékos modulházak Ausztriában

    Két fiatal építész, Michaela Maresch és Gerald Brencic energiatakarékos, szükség szerint bővíthető lakásokat tervez. A ContainMe! elképzelés lényege, hogy olyan lakásokat hoznak létre, amelyek energiatakarékosak, mobilisak, szükség szerint bővíthetők és természetesen olcsók. (energioldal.hu)


  • A Bullitt Center lesz a zöld irodák királyaA Bullitt Center lesz a zöld irodák királyaA Föld Napja alkalmából nyitják meg hamarosan a világ „legzöldebb”, nem lakás célú épületét. Az amerikai Seattle városában lévő Bullitt Center nevet viselő irodaház felépítése átadásig mintegy másfél évig tartott. Természetesen a mintegy 5 ezer négyzetméternyi irodaterülettel rendelkező hat emeletes épület teljesen saját erőből fedezi energiaszükségletét. (tisztajovo.hu)
  • FöldházakFöldházakFöldházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe. Az emberiség ősidők óta használt földréteggel fedett, védett hajlékokat, kezdve a barlangoktól az összetettebb, testre szabottabb konstrukciókig szinte minden földrészen. Az iparosodás során a földházak fokozatosan feledésbe merültek: a fejlett országokban az 1970-es évek olajválsága és a „vissza a természethez” mozgalmak nyomán kezdtek újra megjelenni. (homeinfo.hu)
  • Világpremier! Az első passzívházzá alakított toronyházVilágpremier! Az első passzívházzá alakított toronyház16 emeletes a világ első passzívház szabvány szerint felújított magasépülete. Másfél éves felújítás után költöznek be a régi és az új bérlők a németországi Freiburg városában a passzívház szabványok szerint felújított lakóépületbe. A primer energiaigényt – a fűtést, a vízmelegítést, a szellőztetést, a világítást és a háztartási energiaszükségletet- 40 százalékkal csökkentették. (passzivhaz-magazin.hu)
  • A passzívházak előnyeiA passzívházak előnyeiA passzívház előnyei a szerkezeti kialakításukból fakadnak: széltömörek, hőhídmentesek, illetve erősen hőszigetelt épületburok kerül rájuk, amely a meleg szobalevegő tárolását, valamint a külső, hideg levegőnek a fűtött szobától való kizárását szolgálja. Az alacsony hőátbocsátási tényezővel, ám magas sugárzásátbocsátási tényezővel rendelkező passzívház ablak is hozzájárul az alacsony hőveszteséghez. Ezen kívül a padló-, tető- és falszerkezetek jól tárolják a hőt. (ebrand.hu)
NRGENS