Aktív-passzív ház
100 lakásos passzívház épülhet Angyalföldön100 lakásos passzívház épülhet Angyalföldön

Míg számos országban már egy szociális bérlakásokat tartalmazó épületnek is szigorú energetikai követelményeket kell kielégíteni, addig itthon még meglehetősen egyedülálló kezdeményezés a 13. kerületi önkormányzat terve, amelynek köszönhetően hamarosan egy 100 lakásos passzívház épülhet Angyalföldön. A lakásokat önkormányzati bérlakásként hasznosítják majd. (hg.hu) + (VIDEÓ!)


 • Kukoricacsőből ház

  Egy házat mutatunk be, amelyet teljes egészében kukoricacsövekből építettek. Az ökobarát ötlet a francia építész stúdiótól, a St. André-Lang Architect-től származik, amely ezzel elnyerte az évente Elzászban megrendezett fenntartható Építészeti Fesztivál fődíját. (Aiolus News)


 • Pehelykönnyű és tárva-nyitva áll a magyar napház

  Nincs rezsi, ráadásul a napelemes ház hatalmas teraszával, futurisztikus nyári konyhájával és faszerkezetével még befejezetlenül is lakályos, pedig egyben kiállítási pavilon is. Az innovatív házzal magyar építészhallgatók akarják megnyerni a környezetbarát építkezés legrangosabb nemzetközi versenyét. Ennyi lelkesedést és ingyenmunkát csak a saját háza építésébe fektet az ember. (origo.hu)


 • Zöld konyha, zöld bútorokZöld konyha, zöld bútorokNövekszik az igény arra, hogy az ökológiai kritériumoknak megfelelő háznak, lakásnak a belső tere is összhangban legyen a külsővel. Sőt,hogy ez a belső tér nemcsak egészséges és fenntartható, hanem szép is legyen. Apránként kiszorulnak belőle az ártalmas lakkok, ragasztók, amelyek mérgezik a levegőt és a szép formákra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. (Aiolus News)
 • Nemzetközi versenyen indul a magyar diákok napházaNemzetközi versenyen indul a magyar diákok napházaA felhasznált energia dupláját termeli meg az a napház, amellyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata indul szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen, az épületet csütörtökön Budapesten mutatták be az építők és a szponzorok. Az épület 100 millió forintba kerül, de a teljes projekt - beleértve a madridi kiszállítást is - 200 millió forint értékű. (ma.hu)
 • Kenderre magyar? Egy növénnyel mentenék az építőipartKenderre magyar? Egy növénnyel mentenék az építőipartAz építőiparban hasznosítaná a kendert az egyik alternatív energiával és építőiparral foglalkozó cég. A hagyományosan az iparban használt növény termesztésével foglalkozó térségekben szerintük új munkahelyeket teremtene, a házakat pedig az eddiginél hasznosabban szigetelné a növény. (privatbankar.hu)
 • Cölöpökön álló Eukaliptusz-házCölöpökön álló Eukaliptusz-házSzellős, alacsony környezetszennyezésű, cölöpökön álló faházat épített Andre Eisenlohr brazil építész Eucalyptus House néven Sao Paulo közelében, egy erdei rezervátum területén. A hálószobából, nappaliból, fürdőszobából és beépített konyhából álló ház kicsi, de jó térhasználású. (Aiolus News)
 • Rimini az első „biokompatibilis háza”Rimini az első „biokompatibilis háza”Egy olyan épület megépítéséről szóló első tanúsítvány aláírásával, amely minden fázisában követte az önkéntes bioház építők( MBV) által előirt protokollt, Riminiben megszületett az első „biokompatibilis ház”.A Gaia-nak nevezett épület 90 %-ban meg felelt az MBV előírásainak, és eléri a maximumát annak az energetikai szolgáltatásnak, amelyet a megújuló energia használatának, valamint a fenntartható környezetnek és a komfortnak az előirányzata ír elő. (Aiolus News)
 • Szalmaház épül Rómában
 • Megéri öko házat építeni?
 • Okos Épületek 2012-ben
NRGENS