Aktív-passzív ház
Ennyibe kerül a lakás energetikai besorolásaEnnyibe kerül a lakás energetikai besorolása

Több tízezer forintra is rúghat a kötelező energiatanúsítvány. Januártól új és használt lakásokat is csak így lehet eladni. Az eladók csak előzetes költséggel léphetnek piacra, a vevők viszont fontos információhoz jutnak - így kommentálta több ingatlan forgalmazó a kormánynak azt a tervezetét, amely jövő januártól csak úgy engedné a kereskedelmi médiában hirdetni a lakásokat, ha melléjük teszik az energetikai besorolásukat is. (hvg.hu)


 • Tízed akkora a rezsi - csak passzívházak épülnének 2021-től

  Egy 125 négyzetméteres passzívház körülbelül 24 millió forintba kerül, ugyanezt a házat hagyományos módon 20 millió forintból lehetne felépíteni. Júliustól már a hirdetésekben is fel kell tüntetni az ingatlanok energia-besorolását, ez is része az ingatlanok energiahatékonyságát növelő programnak. Magyarországon egy átlagos lakás évente 250 kWh-t fogyaszt négyzetméterenként, Nyugat-Európában ez az érték feleennyi. (hirado.hu)


 • Aktív ház silókból

  Az amerikai Pink Cloud DI építészei arra a problémára kerestek választ, hogy miként lehetne felhasználni az olajforrások kiapadása után feleslegessé váló nagy silókat és megtalálni vélik a megoldást: lakásokká lehet azokat reciklálni.A megvalósíthatóság jegyében meg is tervezték az Oil Silo Homet, a posztmodern házat, amely egy napon jellemezhetné környezetünket. (Aiolus News)


 • A jövő aktív házaiA jövő aktív házaiVáros, amelyben az épületek protosejtekkel vannak kifestve, csaknem élő vegyi rendszerekkel, amelyek “érzik” a környezetet. Város, amelyben a házak az idő múlásával egyre szilárdabban állnak és alkalmazkodnak az éghajlat furcsaságaihoz. Város, amelyben a falak felszívják a széndioxidot és karbonát ásvánnyá változtatják, ami jótékonyan hat az atmoszférára és magára az épületre. Rachel Armstrong, az University London College építész professzora ilyeneknek képzeli el a jövő városait. (Aiolus News)
 • Hordóház AngliábanHordóház AngliábanA londoni Birds Portchmouth Russum Architects csapata által épített Downley House egy régi ház mellé, és egyben annak romjaiból épített menedék. Az angliai Hampshire-ben, South Downs dombjai közt fekszik az épület, mely olyan helyi alapanyagokból épült, mint például a tölgyfa és a kőzet. A tulajdonosok borszakértők, és a nemes ital, valamint a hordó iránti szeretetük könnyedén tetten érhető a házon. (Aiolus News)
 • A magyarok alig költenek energiahatékonyságraA magyarok alig költenek energiahatékonyságraA magyar ingatlantulajdonosok 85 százaléka tudja, hogy energiahatékonysági beruházásokkal nagymértékben csökkentheti rezsiköltségét, mégis alig felük végzett otthonán ilyen fejlesztéseket az elmúlt 5 évben, legnagyobb részt a fűtési energia felhasználásának csökkentését célozva. A fűtési költség a magyar ingatlanok 34 százaléka esetében 20 és 30 ezer forint közé esett, 21 százalékuknál pedig a 30 ezer forintot is meghaladta a leghidegebb idei téli hónapokban. (hvg.hu)
 • Zöldre vált Frank Lloyd WrightZöldre vált Frank Lloyd WrightAz organikus építészet mestere volt az amerikai Frank Lloyd Wright (1867 – 1959). Nem csupán olyan híres középületeket hagyott maga után, mint a tokiói Imperial Hotel, vagy a New York-i Guggenheim múzeum, hanem számos olyan házat is tervezett, amely valósággal egyesült a természettel. (Aiolus News)
 • Passzívházban egészségesebb az életPasszívházban egészségesebb az életMagyarországon még kevésbé hódít, pedig nem kerül sokkal többe, és nagyon rövid idő alatt behozza az árát: a passzívház nem csak azért nagyszerű megoldás, mert környezetkímélő és energiatakarékos, hanem azért is, mert sokkal egészségesebb életteret biztosít lakóinak. Sokan még csak nem is hallottak róla, hogy létezik egy megoldás az építkezésben, amellyel olyan lakókörnyezetet lehet teremteni, ahol sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy megbetegszünk, gyakorlatilag kiküszöbölhetők azok a betegségek, amelyek egy ház építkezési hibáiból adódhatnak. De ne szaladjunk ennyire előre: elsőként ismerjük meg a passzívházak legfontosabb tulajdonságait. (stop.hu)
 • Damien Hirst ökofaluja
 • Kétéltű ház a Temzén
 • Akár 80-90 százalékkal is kevesebb lehet a fűtés
NRGENS