Aktív-passzív ház
Angyalföldön épülhet meg hazánk eddigi legnagyobb, 100 lakásos passzívházaAngyalföldön épülhet meg hazánk eddigi legnagyobb, 100 lakásos passzívháza

A szokványos épületekhez képest minimális energia- és fűtésigényű passzívház nemcsak családi ház léptékben építhető, ahogy ezt például a dunakeszi sorház mutatja. Külföldi példák is jócskán akadnak, például az innsbrucki olimpiai falu lakásai is passzívház-minőségűek. Döntően önkormányzati beruházásból Budapesten létesülhet hazánk eddigi legnagyobb passzívház-beruházása, a XIII. kerületben építendő százlakásos passzívház az engedélyezési terv stádiumában van, illetve előminősítés alatt áll. Az épületegyüttest bérlakásként hasznosítanák. Példaértékű projekt lehet az önkormányzatok számára, illetve arra is, miként lehetne a hosszú évek óta szünetelő bérlakás-fejlesztési programot a kor követelményeinek megfelelően és a gazdaságosság jegyében újraindítani. A tervekről először a Green Press által szervezett 2011. november 25-i passzívház konferencián hallhattak részleteket a résztvevők, a koncepciót Nagy Csaba építész ismertette. (Aiolus News)


  • Összement a fűtésszámla az újrahasznosított házban

    A válság miatt is egyre többen keresik meg egy Budakeszin álló ház tervezőit olyanok, akik élhető méretű házat akarnak, és olcsón szeretnék fenntartani. Szerintük terjed a gondolat, hogy egy lakóépület nemcsak a mérete, hanem a tudása miatt is lehet státusszimbólum. Mit tud egy minimalista független ház?Hetven centiméter vastag a fal, harminc a tetőzet, ötven az aljzatszigetelés. Háromrétegű üvegezésű nyílászárók a falba épített tokokkal, hogy megelőzzék a hőhidak kialakulását, amelyek miatt elillan a meleg. Ennek is köszönheti a házban lakó, nemsokára öttagúvá váló család, hogy még mindig a tavalyra vásárolt pellettel fűtenek. "Túl sokat vettem, azt hittem, több kell" - mondja Bártfai-Szabó Gábor, amikor körbevezet a Budakeszin álló épület körül, amely 2010-ben Év Háza díjat kapott. (Aiolus News)


  • Intelligens fényház: Carbon Light Home

    A nagy-britanniai Ketteringben (Northamptonshire) avatták fel a Model Home 2020 fenntartható építkezési kísérlet első szigetországi aktív házát, a Carbon Light Home-ot.A Model Home 2020 program, amelyet a tetőablakok tervezésében és gyártásban élen járó Velux csoport indított el 2009-ben, már több európai országban, köztük Dániában, Ausztriában és Franciaországban épített fel olyan kísérleti házakat, amelyeknek technológiáját a megújuló energiáknak, a fénynek, a természetes szellőzésnek rendelik alá, az energiafogyasztások minimálisra való csökkentésével. (Aiolus News)


  • Nyereséges ökoházakNyereséges ökoházakMásfél évi tapasztalat után Olaszország legökológikusabb és legtakarékosabb házcsoportjának mérlege mindenkit meglepett. Follonicában / Toscana/ húsz családi házban, amelyeket a múlt év áprilisában adtak át, a lakóknak semmit sem kell fizetniük a fűtésért, a nyári hűtésért és a külső világításért, sőt még nyertek is, összesen 17 ezer eurót, családonként 850-et. A házakat több fenntartható technológia integrálásával építették. (Aiolus News)
  • Microbial Home: házi ökoszisztémaMicrobial Home: házi ökoszisztémaA Holland design hete egy új koncepcionális és egyúttal technológiai fejlesztési újítással, egy zöld és energetikailag önellátó modellel állt elő. Az ötlet szülője a híres elektronikai vállalat a Philips, amely bemutatta a Microbial Home elnevezésű projektjét, egy valóságos házi rendszert, amely képes a biológiai folyamatok kihasználására és a házi szemét energiává alakítására. A tervben a ház egy integrált ciklikus rendszer, egyfajta biológiai gépezet, amely képes megszűrni, újra feldolgozni majd reciklálni mindazt, amit hagyományosan hulladéknak tekintünk, mint a szemét, a szennyvíz és az élelmiszer maradékok.A tervezet lényege az úgynevezett Bio-digester Island (bio emésztő-sziget), amely összegyűjti az egészségügyi szemetet, az élelmiszer maradékok szilárd hulladékát és az elemek anyagcsere-felbontó (metabolikus) aktivitásával metánná alakítja azokat. (Aiolus News)
  • A zöld építészet OscarjaA zöld építészet OscarjaA Maryland-i egyetem Watershed elnevezésű háza lett a Solar Decathlon 2011 nyertese. Készítői egy olyan házat terveztek, amelyen a füves, zöld tető pillangószerűen összezárja szárnyait, hogy visszatartsa az esővizet, amelyet újra fel lehet használni egy függőleges kert öntözésére. A zöld építészet Oscarjának tekintett díj elnyerése, mint az olimpiai dekatlon, tíz próba teljesítését igényli, amelyben főszerepet játszik az energetikai takarékosság és a környezethez való alkalmazkodás. (Aiolus News)
  • Barbie zöld házaBarbie zöld házaHárom emelet, összesen 4881 négyzetméter a malibui tengerparton, ablakok 360 fokban, hely az állatoknak, könyvtár, konditerem, meditációs szoba. De ami a legfontosabb: napelemek a tetőn, alacsony szennyezésű öntözőrendszer a kertben, bambuszból készült padló, szerves anyagok nélkül készült festmények, az A kategóriás háztartási gépek. Ez Barbie baba új háza. Egészen pontosan az az „álomház”, amelyet az American Institute of Architects tervezett. Tiszta fantázia, de azért komolyan veendő. (Aiolus News)
NRGENS