Aktív-passzív ház
Felépült a Sharp ÖkoHáza, a cél a nulla szén-dioxid-kibocsátásFelépült a Sharp ÖkoHáza, a cél a nulla szén-dioxid-kibocsátás

A Sharp Corporation befejezte kísérleti ökoháza építését az Oszaka városában található Green Front Sakai komplexumban, Japánban. Az épület 2011 júniusában kezdte meg működését, hogy megvalósulhasson a nagy cél: a zéró szén-dioxid-kibocsátású ház. A Sharp kettős célja az ÖkoHázzal egyrészt az áramfogyasztás minimalizálása, másrészt a kényelmesebb lakókörnyezethez való hozzájárulás volt. (tozsdeforum.hu)


 • Miért passzív a passzívház?

  A passzívház azért passzív, mert a kellemes belső klímát télen-nyáron minimális energiafelhasználással passzívan képes biztosítani. A passzívházakat télen elsősorban a nap fűti, nyáron a kellő árnyékolás hűti. A higiénikus, friss levegőt folyamatosan - emberi beavatkozás nélkül - kizárólag szellőztető berendezések biztosítják. A ház csukott ablakok mellett is szellőzik, miközben nem jut be a por, a pollen, a rovarok és zaj. (kisalfold.hu)


 • Húsz éve bizonyítanak a passzívházak

  A napokban rendezik Innsbruckban a 15. nemzetközi passzív¬ház-konferenciát, ahová 50 országból érkeznek résztvevők, akik a passzívház-technológiával eddig megépített legnagyobb épületeket is megtekinthetik. Európa-szerte már 32 ezer passzívház van, 13,9 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek évi 175 millió euró energiaköltséget takarítanak meg és 200 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint hagyományos társaik. (Agroinform)


 • A jövő energiatermelő városát már tervezikA jövő energiatermelő városát már tervezikMasdar City még csak papíron létezik, de ha megépül a több mint húszmilliárd dolláros költségvetésű, teljes mértékben megújuló energiaforrásokra alapozott 50 ezer család számára otthont adó település, az teljesen új utat mutathat a jövő számára. Egyik különlegessége lesz az ernyőként a város fölé terülő napkövető energiatermelő rendszer, amely nappal az energiatermelés mellett árnyékot is ad, este pedig automatikusan összecsukódik. A városba elektromos vasúton érkezhetnek az oda igyekvők, míg egy másik szinten a gyalogosok és a harmadikon az automata, sofőr nélküli elektromos taxik közlekedhetnek.
 • Komplex gondolkodásmód. Energiatakarékos ház napelemmel, ráadás elektromos autóvalKomplex gondolkodásmód. Energiatakarékos ház napelemmel, ráadás elektromos autóvalLehet némi hasonlóság a japán és magyar gondolkodásmódban, mint azt a következő példa is szemlélteti. A japánban egy vállalkozás által meghirdetett komplex csomagban majdnem minden benne foglaltatik, ami a környezettudatosság és energiatakarékosság jegyében fellelhető. A szóban forgó cég éppen azt kínálja, mint a hazai Energiacentrum NRG-ECO-STORE hálózat is, tehát az energiatakarékos épületet az alacsony fogyasztású LED világítást a közlekedéshez otthon feltölthető elektromos járművet és mindezen elektromos fogyasztókat ellátó napelemes áramellátó rendszert.
 • Passzívházak angolosanPasszívházak angolosanAz angolok saját értékelési kódexet dolgoztak ki ami a passzívházak és környezettudatos épületek szabványaiban eltér a német Passiv House Institut műszaki követelmény rendszerétől. A brit (CSH) Code of Sustainable Homes elnevezésű kódex vezérfonala a fenntarthatóság, amely kilenc ponton vizsgálja az energiafelhasználást, vízhasználatot, szén-dioxid kibocsátást, hulladékkezelést, egészséges lakókörnyezetet, esővíz felhasználását és minden más az ökológiai lábnyommal összefüggő építőipari terméket, technológiát, alkalmazást.
 • TetőzseléTetőzseléSteven Chu, amerikai energiaügyi miniszter – és nem mellesleg Nobel díjas fizikus -, nemrégiben azon kijelentésre ragadtatta el magát, hogy az éghajlatváltozást okozó hatások mérséklése érdekében a világ összes háztetőjét fehérre kellene festeni. Nos, ebből is látszik, hogy Mr. Chu más témakörben végzett kutatásaiért kapta az elismerő kitüntetést. Hisz ez legfeljebb a déli országokban hozhatna megtakarítást. Az északiakban épp az ellenkezője történne, mert az így kevesebb hőt elnyelő épületek nagyobb fűtési energiára szorulnának a hideg időszakokban.Az ideális megoldás az lenne, ha a tető valahogy képes lenne arra, hogy változtassa a színét, és a meleg időszakokban világos, hidegben pedig sötét színű lenne. A jó hír az, hogy e megoldás létezik....
 • Az aktív családi ház, ami megtermeli a saját maga építésére fordított energiát isAz aktív családi ház, ami megtermeli a saját maga építésére fordított energiát isIdén október végén ünnepélyes keretek közt adták át Ausztriában azt az un. aktív családi házat, amely harminc év alatt több energiát termel, mint amit felépítéséhez ráfordítottak és fenntartásához szükséges. Az energiatakarékos, sőt energiatermelőnek is nevezhető ház tervezését és felépítését segítette, támogatta, de szigorú felügyelete alatt is tartotta a Kremsi Egyetem és az osztrák Épületbiológiai Intézet. Az ausztriai Pressbaum-ban mindössze fél év kellett a szén-dioxid semleges épület felépítéséhez. Beépítésre kerültek a legújabb, minősített környezetbarát anyagok is, amelyek előállításához minimális szén-dioxid kibocsátás köthető. Mind a helyszín kiválasztásánál, mind az épület tájolásánál alkalmazták a passzív energianyerő lehetőségeket és az épületbe integrált gépészeti és aktív energiaellátó rendszereket is. Az épület elnyerte az Active Architecture 2010. díját.
 • Aktívabb szigeteléssel passzívabb ház
 • Nyaraljon Ön is a szibériai ECO GULAG –on!
 • Passzív faház harminc emeleten
 • Zöld űrrepülőtér űrturistáknakZöld űrrepülőtér űrturistáknakElkészült az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtér, amely a kifejezetten civil űrturisták méregdrága kalandvágyát elégíti ki, akár napi két járatot indítva. Az űrrepülések súlyos környezetterhelést produkálnak főleg a jelentős üzemanyag-felhasználással járó felszállások kapcsán, ezt próbálták ellensúlyozni a repülőtérre beépített valamennyi környezetbarát és energiatakarékos megoldással. A sivatagi helyszínen felépített létesítmény látogatóház a dombházak mintájára épült, kihasználva a föld hőtároló-és kiegyenlítő szerepét, mindezt helybeli anyagok felhasználásával. A természetes világítást a felülvilágítókon beszűrődő fény biztosítja és a szükséges villamos energiát az épülettetőn elhelyezett napelemek termelik. A forró környezet miatti hűtési igényt energiatakarékos megoldással, a földben elhelyezett levegőhűtő rendszerrel és az ehhez kapcsolt, természetes módon áramoltatott levegővel biztosítják.(VIDEÓ!)
 • Földház építésére kaptuk a megrendelést
 • Van vevő a zöld luxusra
 • Az év energiatakarékos háza
NRGENS