Aktív-passzív ház
Jövő januártól energiahatékonyság arányos támogatás leszJövő januártól energiahatékonyság arányos támogatás lesz

A panelházak energiahatékonyságát célzó felújítások támogatásának mértéke jövőre szigorúbb összefüggésben áll majd az elért eredménnyel a megtakarított energiával. A felhasználásra kerülő anyagok mennyisége, minősége mellett a tűzvédelmi szempontokra is jobban oda kell majd figyelni. Németországban és Ausztriában is jóval vastagabb rétegű szigetelést tesznek fel az épületekre, mint nálunk, de ennek mértékében nagyobb energia-megtakarítást is érnek el. Jól példázza a megfelelő minőségű felújítást az a szegedi panelház, ahol három rétegű ablakokat és tizenöt cm-es hőszigetelést alkalmazva harmadára csökkent a fűtési energiaigény.


 • Energia-és környezettudatos ház. Földház az Energiacentrumtól!

  Felmérések szerint a magyar lakosság 80%-a jövedelmének több mint 10%-át az energiaszámláira költi, ami az általánosan elfogadott nemzetközi standard szerint „energiaszegénységet” jelent.(Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ, Közép-európai Egyetem)Nem kellene, hogy így legyen! Miért van mégis így? Egyrészt azért, mert korábban hozzászoktunk ahhoz, hogy az energia megfizethető és úgy éreztük mindig lesz bőven. Másrész erre a hitre alapozva keveset foglalkoztunk az energiatakarékossággal és az energiatakarékosságot célzó technológiákkal. A legtisztább és legolcsóbb energia a fel nem használt energia! Tehát az energiatakarékosság felé vezető első lépés az energiatakarékos ház. Milyen az energiatakarékos ház?Olyan épület, amely minden szempontból gazdaságos és fenntartható, kedvezőbb áron építhető, mint bármely más hagyományos épület. Világos, száraz és minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a passzívházakra jellemző, minimális fűtési és hűtési energiaigényű. Amellett, hogy energiatakarékosan üzemeltethető, minden szempontból megfelel igényeinknek, és jól érezzük benne magunkat. Olyan épület, amely környezetbarát anyagokból, szelíd technológiákkal épül, így mind a kivitelezés, majd használata, illetve elbontása során csak a lehető legkisebb mértékben terheli környezetét.Miért földház? Bővebben, kattintson a képre!


 • Modern légtechnika és visszanyert hő. A Mercedes gyár sokat spórol az energián.

  Magas színvonalú, egyedülálló technikai berendezésekkel látják el a Mercedes gyárát Kecskeméten. A levegő áramlását és az elhasznált levegőből a hő visszanyerését is szabályozzák a modern berendezések, amely így mintegy 75%-os energia megtakarítást tesz lehetővé. Szükség is van az energiatakarékosságra a háromszázezer négyzetméteres területen, mert a versenyképesség fokozásában mára az energiahatékonyság meghatározó szerepet játszik. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése szintén fontos a Mercedes számára, melyben a most beépített technikával nyolcszáznál is több autó kibocsátását takarítják meg évente.


 • Zöld lesz az Empire State BuildingZöld lesz az Empire State BuildingA maga 102 emeletével, 443 méteres magasságával, 6514 ablakával a New York-i Empire State Buiding mindig is az ember győzelmét hirdette a válsággal szemben. Így volt ez 1931-es felavatásakor – két évvel később már a King Kong című klasszikus rémfilm egyik legfontosabb díszlete lett – és most, amikor baljós módon visszaszerezte a 2001. szeptember 11-én lerombolt Ikertornyoktól a metropolisz legmagasabb épületének címét, célja a világ „legzöldebb épületévé” válni.A környezetbarát program 13 millió dollárba kerül (része egy 550 milliós nagyszabású modernizálásnak), célja, hogy javítsák az épület energia-felhasználási hatékonyságát és hogy mintaként állhasson a világban a hasonló óriás épületek előtt. Ennek érdekében valamennyi ablakot különleges szigetelő réteggel vonják be, nagy hatásfokú hűtőrendszereket és „intelligens” világítást vezetnek be. Az Empire State Buildingban dolgozó valamennyi cég hozzáférhet egy internetes portálhoz, amelyen percről percre követhető az energiafogyasztás, annak költségei, sőt, még hasznos tanácsokat is kapnak a rezsicsökkentés lehetőségeivel kapcsolatban.
 • A Lumenhaus ökoház nyerte a madridi Solar Decathlon Europe versenyétA Lumenhaus ökoház nyerte a madridi Solar Decathlon Europe versenyétAz amerikai Virginia Polytechnic Institute & State University nyerte a madridi Solar Decathlon Europe versenyét: az amerikai mérnök és építészhallgatókból álló csapat a Lumenhaus nevű ökoházzal végzett az első helyen.A terv, amelyen három évig dolgoztak, egy olyan intelligens ház, amely kihasználja a napenergia és a bioklimatika lehetőségeit, miközben folyamatosan regisztrálja a ház energiatermelését és fogyasztásait, ahogyan azt a „smart building” irányzata megköveteli. A Lumenhaus azonban azzal is elnyerte a zsűri szimpátiáját, hogy integrálni tudták a házba a fenntartható építészet alapelveit, köztük a kompakt térfogatot, a stratégiai szigetelést, a természetes keresztszellőzést és a passzív fűtést. Mindehhez olyan anyagokat választottak, amelyek csökkentik a házon belüli szennyező anyagokat.A virginiaiak ökoházának északi és déli falait elektrokróm üvegből készítették, hogy alakíthassák a napsugarak hatását. A tetőszerkezet 45 kétoldalú napelemből áll, miközben a falakat önműködően nyíló és záró Eclipsis System biztosítja az árnyékot. A világítást e rendszerbe beépített LED-panelek adják.
 • Heliotrope, a napraforgó energiaházHeliotrope, a napraforgó energiaházEgy henger alakú ház, amely egy központi tengelyen forogva képes maximálisan kihasználni a napsugárzást. Ez a Heliotrope, a „napraforgó” energiaház, amely képes hatszor annyi energiát termelni, mint amennyit fogyaszt.A Heliotrope ötlete Rolf Disch német építésztől származik, aki már 1994-ben kipróbálta ezt saját otthonával Freiburgban. Nem csupán jóval több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, hanem ráadásul rendelkezik a mosdó- és mosóvizeket, a „szürke vizeket” tisztító és hulladékokat komposztáló rendszerrel is.
 • Japán ökováros hulladékbólJapán ökováros hulladékbólVan egy város, amely a hulladékoknak köszönheti újjászületését: a japán Kitakjusuról van szó. AZ ENSZ iparfejlesztési ügynöksége, az UNIDO szeretné megismételtetni ezt a sikert világszerte. Kitakjusu olyan rendszert dolgozott ki, amely képes szinte valamennyi tartós szerves hulladék feldolgozására. Az angol rövidítéssel POP-nak nevezett anyagok (Persisent Orginac Pollutants) olyan vegyi anyagok, amelyek rendkívül nehezen bomlanak le, és bizonyos esetekben képesek akár 20 évig is talajban megmaradni. Éppen ezért rendkívül károsak az emberi egészségre, és nagy problémát jelentenek minden településnek.
 • Zöld városrész épül a Lágymányosi híd déli oldalánZöld városrész épül a Lágymányosi híd déli oldalánModern, környezettudatos irodák, panorámás, napfényes lakások, éttermek, kávézók, boltok és kulturális intézmények: a tervek szerint mindezek megtalálhatók lesznek abban a zöld városrészben, amelynek fejlesztésébe a Wing Zrt. vágott bele a Lágymányosi híd pesti hídfőjétől délre eső 15 hektáros területen. A beruházás részleteit ismertető sajtótájékoztatón Noah M. Steinberg elnök-vezérigazgató elmondta, hogy energiatakarékos épületeket terveznek, külön HÉV-megállót és kerékpárutat építenek, és igyekeznek minél jobban kihasználni a Duna közelségét is.A Duna Passage névre keresztelt leendő városrész energiafelhasználása a tervek szerint összességében 40-50 százalékkal is elmaradhat a szokásostól.
 • Passzívház Szadán
 • A világ legökologikusabb háza
 • Passzív lak-tanya
NRGENS