Aktív-passzív ház2014 március 05

Budafok első "zöldháza"

Budafok első

Hamarosan elkészül Budafok első, teljes mértékben megújuló energiaforrásokkal üzemelő háza, amely egyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos központja is lesz. A megvalósításhoz több tízmillió forintnyi támogatást kaptak. (hetivalasz.hu)

Családi házból nyolcszáz négyzetméter alapterületű budafoki ingatlanba költözteti át hamarosan a központját a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS). Az épület különlegessége, hogy teljes egészében megújuló energiaforrásokat használ majd. A fűtést és a hűtést geotermikus hőszivattyú, míg az elektromosáram-ellátást napelemek biztosítják. A nyolc hőszivattyú energiaforrását biztosító talajszonda már a földben van, az első szint és az első födém is elkészült. A második szint, a tető és a napelemek még a nyár előtt a helyükre kerülnek. Az ingatlan nemcsak a segélyszervezet, hanem Budafok első "zöldháza" is, ahol az országos koordinációs és az önkéntesképző központot alakítják ki.

"A szomszédos kerületben álló mostani központunkat már rég kinőttük, de szerencsénkre megörököltük ezt a XXII. kerületi telket. Óriási előny, hogy itt 75 százalékos a területek beépíthetősége, így hamarosan már egy kényelmes, modern épületben dolgozhat a csapat" - mondta a Pest-budai Látképnek Lehel László, a MÖS elnök-igazgatója. A vezetőtől azt is megtudtuk, hogy a megújuló energiaforrások beszerzéséhez és beépítéséhez óriási segítséget, mintegy ötvenmillió forintnyi támogatást kaptak az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól és az MVM-től. Ezek állják a gépészeti berendezések költségeit. De segíti a központ megépülését a dán Velux Alapítványok és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

"Hálásak vagyunk a rengeteg támogatásért, amit az építkezéshez kaptunk és kapunk, és mivel a fenntartási költségeket magunknak kell előteremtenünk, az volt a célunk, hogy minimális költséggel üzemeljünk. Ez pedig csak megújuló energiaforrásokkal lehetséges. A fűtést és a hűtést a földhő biztosítja, a hőszivattyúk működését pedig a napelemek. Így várhatóan csak vízdíjunk lesz" - részletezte az elnök. Hozzátette, ez egyfajta üzenet is a részükről, hogy amennyire csak lehet, ne avatkozzunk bele a környezetünkbe, a természet körforgásába, inkább a rendelkezésre álló forrásokat használjuk fel. Ezért azoknál a jövőbeni intézményfelújításoknál is, amelyeknél ők segítenek, igyekeznek ezeket a technikákat alkalmazni.

Szabolcs Attila, a kerület polgármestere örömét fejezte ki, hogy a szervezet Budafokot választotta a székházépítéshez. Mint a helyszínbejáráskor fogalmazott, azért is fontos a számukra a beruházás, mert a segélyszervezettel régi és kiváló, baráti a kapcsolat. Nagyon sokat segítenek az itt élő rászorulóknak.

Teljes cikk >>

Forrás: hetivalasz.hu/Aiolus News

NRGENS