Aktív-passzív ház2014 augusztus 08

Magyarországon mutatják be a világ első vízházát

Magyarországon mutatják be a világ első vízházát

Van vízre épült ház, vízen úszó ház, ilyen-olyan okból víz alatt lévő ház, de a vízből épült ház gondolata csak most merült fel. Pedig egy fiatal építész tíz éve dédelgeti az ötletet, most pedig világhódító útra készül vele, miután Kecskeméten bemutatta. (euronews.com)+(VIDEÓ!)

Az olajkutak és a gázmezők végesek, és amíg ki nem fogynak, addig is gyakran a nagypolitika eszközei. Az energiatakarékosság, a környezettudatosság és az alternatív energiaforrások egyre hangosabb támogatást kapnak a hagyományos lobbival szemben. A legjobb példa az EU : a tervek szerint 2020-ra az energiaszükségletének ötödét megújuló forrásokból akarja fedezni.

Tíz éve, amikor Magyarországon még csak panaszkodtak az emelkedő energiaárak miatt, de az országban még senki nem épített passzívházat, a Tokiói Egyetemen tanuló Gutai Mátyást már erősen foglalkoztatta a kérdés: a Föld körülbelül 73%-át borítja víz, hát használjuk ki azt, amink van!

A következő tíz év a fejlesztésekkel és számításokkal telt, de végül elkészült: a világon elsőként építettek fel egy olyan házat, amelynek a « falai » a szilárd anyagokon túl folyadékot is tartalmaznak, vagyis az épület részben vízből készült. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Tokiói Egyetem is részt vett az uniós támogatással készült projektben.

A ház falai lehetnek üvegből, vagy áttetsző anyagból, de teljesen zárt elemekből is, csak egy a közös: minden elemben víz van. Szakszerű néven folyadékpanel rendszerről van szó, ami fűtő- és hűtőtest is egyben, miközben az épület teljes felületén tárolja a napenergiát, amit később hasznosítani tud, így minden darab napelemként is működik.

A víztömegek az épületen belül összekapcsolódnak, a hőmérséklet-különbségek tehát kiegyenlítődnek. Gutai Mátyás, az Allwater alapítója éppen erre mondta az Euronews-nak, hogy – bár a vízház a tervek szerint nagyjából ugyanannyiba kerülne, mint egy passzívház – , ott a nagy különbség, hogy az épület minden négyzetcentimétere azonos hőmérsékletű, vagyis jobbak a komfortkörülmények.

Teljes cikk >>

Forrás: euronews.com/Aiolus News

NRGENS