Aktív-passzív ház2015 április 08

Passzívház épült Angyalföldön

Passzívház épült Angyalföldön

Felépült az első olyan száz lakásos társasház Budapest XIII. kerületében, amiben nincs sem kazán, sem kémény, és a gáz sincs bekötve. A fűtést a földhő biztosítja. (vg.hu)

Magyarországon jelenleg mintegy húsz minősített passzívház van, de ezek többsége családi ház. Ezért számít nagy jelentős lépésnek a száz lakásos angyalföldi passzívház átadása. Az önkormányzat finanszírozásában megvalósult 2,3 milliárd forintos projekt, a Jász utcában épült – tájékoztatott Kruchina Sándor, az épületekhez polisztirol hőszigetelő anyagokat gyártó Austrotherm Hőszigetelőanyag Kft. szakembere.

A társasház három tömbből áll, a lakások átlagosan 50 négyzetméteresek. A házhoz tartozó kert alatt 120 méter mélyre fúrt 20 talajszonda biztosítja a ház téli-nyári egyenletes hőmérsékletét. Az építés kezdetén, a talajba került szerkezeteket extrém vastag hőszigeteléssel látták el. A nedvességre nem érzékeny, nagy terhelésnek is kitehető Austrotherm polisztirol lemezek biztosítják, hogy a termikus burok, ami az egész épületet körbeveszi, a talaj felé se szakadjon meg.

Teljes cikk >>

Forrás: vg.hu

NRGENS