Aktuális2013 november 25

Mi a különbség 50 kW és 50 kW között?

Mi a különbség 50 kW és 50 kW között?

Megújuló energiaforrások vásárlásakor, telepítésekor kiemelt figyelmet fordítunk az adatlapra, az eszköz műszaki képességeire. Az egyik ilyen tulajdonság, amit megtalálunk, a teljesítmény, és sok gyártó számára ez a legfontosabb pont, amint keresztül népszerűsíteni akarják terméküket. Ám legyünk körültekintőek, mert ez messze nem tartalmaz annyi információt, amennyire nekünk szükségünk lehetne. (energiacentrum.com)

Teljesítmény és energiatermelés

A teljesítmény az eszköz által pillanatszerűen leadható energia maximuma: egy 50 kW-os rendszer egy óra alatt maximum 50 kWh energiát termel. De valóban fog ennyit termelni? Hiszen a szolgáltató a leadott kWh-kért fizet, illetve eszközeink is ezt az energiát használják föl.

Napelemek

A fenti kérdés megválaszolásához vizsgáljuk meg, hogyan érkezik az energia az eszközre. Napenergia esetén az éves átlagos besugárzást (kWh/m²év) kapja meg a napelem vagy napkollektor, és alakítja át hő- vagy elektromos energiává. A két befolyásoló tényező a napelem (összesített) hatásfoka és a tájolása.

A napelem teljesítménye egy megtévesztő fogalom, hiszen a benne található félvezető p-n átmenet feszültsége, ha nem kötünk rá semmit, lényegében fix, ha pedig használjuk, a leadott teljesítmény a beeső fény mennyiségétől és a felülettől függ. A napelem maximális teljesítménye tehát önkényes fogalom, és laboratóriumi tesztek során, 1000 W/m² besugárzás esetére határozzák meg.

De ez nem az energiatermelés! Magyarországon az éves besugárzott energia durván 1150 kWh/m²év.

Szélerőművek

Szélerőműveknél a teljesítmény meghatározására a következő képlet használható: P=0,5•ρ•A•v³.

• ρ a levegő sűrűsége (1,2 kg/m³)
• A a szélkerék által befogott felület
• v pedig a szélsebesség a szélkerék magasságában.

Látható, hogy a maximális teljesítmény – mely általában a beépített generátor teljesítménye – csak a P, a bal oldal maximuma, de a termelt energiát a jobb oldal alakulása adja meg.

Érdemes minél szelesebb helyre tenni a szélturbinát, és minél nagyobb felületű szélturbinát választani. Az NRGENS szélturbinák a hasonló turbinák felületének 130..200%-ával rendelkeznek, így Ön a maximumot hozhatja ki egy adott helyszín szélviszonyaiból.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a gyártók gyakran megtévesztenek az átlagos szélsebességekkel. Kontinentális körülmények között az átlagos szélsebesség sosem lesz 9..10 m/s, hanem 4..6 m/s a jellemző. Elég csak egy pillantást vetni Magyarország széltérképére. Forrás

Magyarország széltérképe 25 m-es magasságban

Az NRGENS szélerőművek és a napelemek

Hasonlítsuk össze az NRGENS szélturbinák energiatermelését, más, hasonló teljesítményű szélturbinák adatait és egy 50 kWp-osnak reklámozott napelem energiatermelését ideális elhelyezést figyelembe véve. Íme az eredmény:

Látható, hogy megfelelő – Magyarországon is elérhető – szélviszonyok esetén az NRGENS szélturbina egy hasonló teljesítményű napelemes rendszerhez képest két-háromszor annyi energiát termel, és a konkurens szélturbina termékeknél is 30-50%-kal jobb teljesítményt nyújt.

Hirdetés

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News

NRGENS