Atomenergia
Balhé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ülésénBalhé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ülésén

Oroszország megtagadta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves jelentésének aláírását, mivel a dokumentum Ukrajnában lévő atomerőműként hivatkozott egy nukleáris létesítményre, amely a Krím félszigeten fekvő Szevasztopol közelében található - közölte hétfőn két diplomata a NAÜ kormányzótanácsának negyedéves ülését követően. (portfolio.hu)


  • Még atomjaira hullhat Paks II.

    Elégedetten nyilatkozott a múlt heti moszkvai Atomexpo kiállításon a Paks II. beruházás pályázat nélküli győztese, a Roszatom vezetője a projekt tervezéséről, előkészítéséről. Szintén derűlátó volt a jövőt illetően a magyar kormánybiztos is. Ennek ellenére a civilek és az erőművi szakértők biztosak abban, hogy erre a megaberuházásra így nincs szükség. (nepszava.hu)


  • Atomot az araboknak?

    Az aranylázhoz hasonló őrület söpör végig a Közel-Keleten. A felderítők célja ezúttal nem a nemesfém, hanem egy-egy atomreaktor-üzlet nyélbeütése. (hir24.hu)


  • Az oroszok szerint Paks csak a kezdetAz oroszok szerint Paks csak a kezdetFolyamatosan növekedni fog a következő évtizedekben az atom részesedése a világ energiatermelésében – erre számítanak azok a szakemberek, akik Moszkvában nemzetközi fórumon tekintik át az ágazat helyzetét. (nol.hu)
  • Az orosz atomerőmű-export sikerének titkaAz orosz atomerőmű-export sikerének titkaMára a világ legnagyobb atomerőmű exportőrévé nőtte ki magát a Roszatom, amely a világ több mint tucatnyi országában 29 nukleáris reaktort épít, miközben egyik legnagyobb vetélytársa, a többségi állami tulajdonban levő francia Areva 2007 óta egyetlen egyet sem tudott eladni. (168ora.hu)
  • A tópart, ami durvább, mint CsernobilA tópart, ami durvább, mint Csernobil1945-ben, amikor az amerikaiak ledobták az atombombát Hirosimára és Nagaszakira, Sztálin kiadta a parancsot: a Szovjetuniónak is szüksége van nukleáris fegyverre, minél hamarabb és bármilyen áron. A kívánsága teljesült, az árat pedig azok fizették meg, akik a következő évtizedekben olyan szerencsétlenek voltak, hogy Cseljabinszk környékére születtek. (index.hu)
  • Nem biztonságos a dél-ukrajnai reaktorblokkNem biztonságos a dél-ukrajnai reaktorblokkAz ukrán állami atomfelügyelet nem hosszabbította meg a Dél-ukrajnai Atomerőmű 2. számú reaktorblokkjának működési engedélyét, mert a Juzsnoukrainszk városában lévő létesítmény nem felel meg a nukleáris biztonsági követelményeknek. (atomenergiainfo.hu)