Atomenergia
Huszonkilenc éve volt a csernobili katasztrófaHuszonkilenc éve volt a csernobili katasztrófa

Az ukránok ma hazájukért és a Donyec-medencéért küzdenek, huszonkilenc évvel ezelőtt a csernobili nukleáris katasztrófa következményeinek elhárítását végzők pedig az egész világot mentették - hangsúlyozta Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap, a csernobili atomerőmű-baleset évfordulóján közzétett Facebook-üzenetében. (magyarhirlap.hu)+(VIDEÓ!)


  • A biztos halálba merült három csernobili búvár

    1986. április 26-án, éjjel egy óra 23 perckor felrobbant a csernobili atomerőmű: két robbanás következett be, az első szétzúzta a reaktor hűtőrendszereit, a második pedig felrobbantotta a magot, így radioaktív anyag jutott a környezetbe. Az így keletkező tűz három napig tartott, rengeteg szennyezést juttatott az atmoszférába. Ezt többé-kevésbé mindenki tudja. Van viszont egy kevésbé ismert története a katasztrófának. (index.hu)


  • Csernobil árnyai még ma is felettünk lebegnek

    Az 1986-os csernobili atomkatasztrófáról mind a mai napig ellentmondásos hírek terjednek a köztudatban. Az összeesküvés-elméletek hívői eltúlozzák a katasztrófa mértékét, illetve azt állítják, hogy a tudósok és a hatóságok még ma sem árulják el a tényleges adatokat, és nemcsak akkor, de azóta is elbagatellizálják a baleset következményeit. (origo.hu)


  • Csernobil újra támadCsernobil újra támadA huszonkilenc évvel ezelőtt, 1986. április 26-án az ukrajnai Csernobil atomerőművének 4. számú reaktorában bekövetkezett robbanás csaknem 200 ezer négyzetkilométernyi európai és eurázsiai területet szennyezett be radioaktív hulladékkal. (nepszava.hu)
  • Paksi bővítés: az Európai Bizottság jóváhagyta a szerződéstPaksi bővítés: az Európai Bizottság jóváhagyta a szerződéstAz Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn. (mno.hu)
  • Európa nem lenne felkészülve egy új CsernobilraEurópa nem lenne felkészülve egy új CsernobilraA vészhelyzeti készenlét és reagálóképesség jelenlegi európai szintje nem lenne elegendő egy a csernobolihez és a fukusimaihoz hasonlóan súlyos nukleáris katasztrófa esetén – állapítja meg a Nukleáris Transzparencia Figyelő (Nuclear Transparency Watch) nevű szervezet tíz uniós tagállamot átfogó jelentése. (bruxinfo.hu)
  • Veszélyes nukleáris anyagot loptak el MexikóbanVeszélyes nukleáris anyagot loptak el MexikóbanA mexikói hatóságok riasztást adtak ki, miután ismeretlenek kiraboltak egy teherautót, amelyből rendkívül veszélyes radioaktív anyagot, irídium-192 izotópot zsákmányoltak. (nol.hu)