Atomenergia
Pakson megkezdik az új nukleáris fűtőanyag használatátPakson megkezdik az új nukleáris fűtőanyag használatát

Októberben a paksi atomerőműben megkezdik az új, második generációs orosz fűtőanyag használatát, és így átállnak a 15 hónapos fűtőanyagciklusra a harmadik blokkban - jelentette be az Orosz Állami Atomenergetikai Konszern (Roszatom) nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a Tvel. (kisalfold.hu)


  • Három német vaddisznóból egy radioaktív

    Háromból egy szászországi vaddisznó annyira radioaktív, hogy a húsát nem lehet megenni. A problémával nem csak a szászok küzdenek, Csehországban és Olaszországban is bukkantak már sugárzó vadkanra. (vs.hu)


  • Ismét 100 százalékon üzemel a paksi 2-es reaktor

    A paksi atomerőmű kettes blokkján néhány óra alatt elvégezték a szükséges javítási munkát, a reaktor csütörtök 18 óra 27 perctől ismét 100 százalékos teljesítményen üzemel - olvasható a társaság honlapján. (napi.hu)


  • Tervezett javítás a paksi atomerőmű kettes blokkjánTervezett javítás a paksi atomerőmű kettes blokkjánEgy tervezett beavatkozás keretében a generátor javítását végzik el a paksi atomerőmű kettes blokkjánál, ennek idejére felére csökkentik csütörtökön a blokk teljesítményét. (ma.hu)
  • Már az üzemanyag 90 százalékát kiemelték FukusimábólMár az üzemanyag 90 százalékát kiemelték FukusimábólA Fukushima Daiichi atomerőmű kiégett üzemanyagának már csaknem 90 százalékát a közös tárolómedencébe szállították, és a maradék üzemanyagot is eltávolítják az év végéig – közölte az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (Tepco). (energiainfo.hu)
  • Mutációkat okozott a fukusimai sugárzásMutációkat okozott a fukusimai sugárzásA fukusimai katasztófa hatásait vizsgáló tanulmányok megállapították, hogy a kis dózisú ionizáló sugárzásának is súlyos következményei lehetnek az állatokra és a növényekre. A Journal of Heredity című szaklapban olyan vizsgálatok eredményeit adták ki, amiket néhány hónappal a 2011-es katasztrófa után kezdtek el. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a radioaktivitás komoly problémákat okozhat. (index.hu)
  • Meddig tarthatnak az iráni atomtárgyalások?Meddig tarthatnak az iráni atomtárgyalások?Ha a novemberig meghosszabbított határidőig születik is általános megállapodás az iráni atomprogramról Teherán és a vele tárgyaló nagyhatalmak között, a részletek kidolgozásához még idő kell utána - jelentette ki Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter. (origo.hu)