Atomenergia
Megtalálták az ellopott radioaktív szállítmányt MexikóbanMegtalálták az ellopott radioaktív szállítmányt Mexikóban

Megtalálták Mexikóban pénteken azt a radioaktív anyagot, amelyet nemrégiben loptak el egy kamionnal együtt - közölték a hatóságok. Az anyagot tartalmazó konténert közterületen, hiánytalanul és bontatlanul találták meg, a környezetet nem érte kár, a lakosságot nem fenyegeti veszély - jelentette be a helyi katasztrófavédelem illetékese. (inforadio.hu)


  • Paks II: formálódik az ár

    Nagy a szórás, mégsincs ellentmondás az új blokkok árama árára vonatkozó előrejelzések között. Az viszont kérdés, hogy szükség van-e az első egység 2024 körüli átadására. Paks II. azonban kell, mert csak olcsóbb lehet a megújuló, vagy az új, szenes alapú megoldásoknál. (vg.hu)


  • Temetni, nem dicsérni - Mi lesz a nukleáris erőművek atomhulladékával?

    Lehetséges-e 240 ezer évre előre gondolkodni? Ennyi idő alatt válik veszélytelenné az atomerőműből kikerülő nagy radioaktív sugárzású kiégett fűtőelem. Ilyenből pedig ma már 270 ezer tonnányi van világszerte. Olyan tárolóból, ahol ezeket végleg el lehetne fektetni, egyelőre egy sincs. (magyarnarancs.hu)


  • MVM: megoldott a paksi erőmű ellátásaMVM: megoldott a paksi erőmű ellátásaAz atomerőmű képes az energiatermeléshez szükséges üzemanyag biztosítását alternatív szállítási útvonalon megoldani - közölte az Magyar Villamos Művek (MVM) a Magyar Nemzettel. A lap pénteki számában az MVM-re hivatkozva azt írta: a kiégett fűtőanyagok, tokozott kazetták tárolása biztonságosan és teljes mértékben megoldott, nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését. (inforadio.hu)
  • Leállhat Paks 2-es blokkjaLeállhat Paks 2-es blokkjaA Népszabadság cikke szerint időzavarban van a kormány, leállhat a Paksi Atomerőmű 2-es blokkja. Ugyanis egyelőre nem úgy tűnik, hogy van remény arra, hogy őszig Ukrajnán át ki lehessen juttatni az országból a 2003-as paksi reaktorbalesetbe során megsérült fűtőelem-kazettákat, így viszont nem kaphatja meg a blokk az üzemidő-hosszabbítást. (hvg.hu)
  • Nem jár az atomvonat, bizonytalan Paks ellátásaNem jár az atomvonat, bizonytalan Paks ellátásaPillanatnyilag „nem jár az atomvonat”, azaz nem érkeznek vasúti szállítmányok Oroszországból az atomerőműveket működtető üzemanyaggal – a Népszabadság értesülése szerint ezt az információt osztották meg a képviselőkkel a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülésén. (nol.hu)
  • Atomvonatot küldenénk UkrajnábaAtomvonatot küldenénk UkrajnábaMég az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket – nyilatkozta a Roszatom illetékes szakembere hétfőn a moszkvai Atomexpón. Az első hallásra megnyugtató hírnek van két komoly szépséghibája: az elszállításnak már régen meg kellett volna történnie, ugyanakkor a jelen körülmények között (tekintettel az ukrán válságra, illetve a művelet uniós engedélyezése körüli bizonytalanságra) valószínűtlen, hogy valóban meg is történik. (nol.hu)