Atomenergia
Megépül a fukusimai jégfalMegépül a fukusimai jégfal

A Japán Atomenergia-Biztonsági Ügynökség elfogadta azt a tervet, amelynek keretében a talaj megfagyasztásával állítanák meg a fukusimai atomerőmű további szivárgását. Először tavaly augusztusban röppent fel a hír, hogy a 2011-ben megsérült erőmű üzemeltetője, a TEPCO (Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat) mérnökei a különféle földalatti struktúrák (például bányatárnák és metróalagutak) körül a talaj ideiglenes stabilizálására alkalmazott módszerrel állnák útját a szivárgásnak. (ipon.hu)


  • Félmillióan jártak a paksi erőműben

    Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1995 óta működteti Tájékoztató és Látogatóközpontját, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően népszerű és látványos bemutató hellyé vált a nukleáris energiatermelés iránt érdeklődő hazai és külföldi vendégek számára. (orientpress.hu)


  • Orosz atomüzlet csak bizonyos feltételekkel

    A 100 százalékig egyetlen földgáz-szállítótól függő kelet-európai tagállamok energiabiztonságának szavatolását és egy, a tagállamok közötti szolidaritási mechanizmus formalizálását tartja rövid távon a legfontosabb teendőnek az a szerdán nyilvánosságra kerülő közlemény, amelyben az Európai Bizottság felvázolja Európa energiafüggőségének csökkentésére vonatkozó terveit. (bruxinfo.hu)


  • Tűz törhetett ki FukushimábanTűz törhetett ki FukushimábanA fukushimai erőmű állapotát kis késéssel folyamatosan lehet követni, ugyanis az üzemeltető Tepco egyik fix kamerájának közvetítését folyamatosan automatikusan kiteszik a Youtube-ra. Nos, a Zerohedge észrevette, hogy tegnap este nyolckor valami úgy néz ki, hogy komolyan kigyulladt az erőműnél. (index.hu)+(VIDEÓ!)
  • Finn atomerőmű: újabb nagy lépésFinn atomerőmű: újabb nagy lépésMa megállapodtak a Finnországban építendő új atomerőmű telephelyével és kivitelezésével kapcsolatos egyes szabályozásokról. Minden dolgozót a finnországi szabályozás szerint foglalkoztatnak majd, és távol tartják magukat a szürkegazdaságtól. (vg.hu)
  • Az üzemeltetők szabadulnának a német atomerőművektőlAz üzemeltetők szabadulnának a német atomerőművektőlNémetországban az atomerőműveket üzemeltető energiaszolgáltatók át akarják adni az államnak az erőműveket, amelyeket legkésőbb 2022-ig mind le kell állítani - írta a Der Spiegel. (origo.hu)
  • Paks II engedélyezése: Hivatali gondokPaks II engedélyezése: Hivatali gondokBár a kormányoldal az atomtörvény módosításával és egy 2011-es kormányrendelettel alaposan leegyszerűsítette az új atomerőművi blokkok hatósági engedélyezésének folyamatát, a tervezett paksi blokkok jóváhagyása így is szinte megoldhatatlan kihívás elé állítja a nukleáris hatóságot. (nol.hu)