Atomenergia
Földgázbányászat atombombávalFöldgázbányászat atombombával

A magas nyomású vízzel és vegyi oldattal történő repesztéses gázkitermelés, vagyis a „fracking” az USA-ban évek óta vita és itt-ott ideiglenes moratóriumok tárgya. A hatvanas években azonban egy brutálisabb módszerrel is kacérkodtak a kutatók: atombombákkal nyitották volna meg a földalatti gázmezőket. (energiainfo.hu)


  • Moszkvával működnénk együtt Paks ügyében

    A magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat Oroszországgal több évtizedes atomenergetikai együttműködése meghosszabbításának érdekében. A két állam megállapodásának célja a paksi atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása annak érdekében, hogy a lakosság és a gazdaság olcsóbb áramhoz. (energiainfo.hu)


  • Drónokat vetnek be Fukusimában

    A két évvel ezelőtti japán földrengés és cunami következtében nukleáris balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű környékén drónok cirkálnak majd, hogy így ellenőrizzék a háttérsugárzást. (hir24.hu)


  • Zarif: folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról Zarif: folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról Irán folytatja az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat a nagyhatalmakkal az Egyesült Államok "nem helyénvaló gesztusa" ellenére is - közölte vasárnap Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter, az iráni gazdaságot sújtó amerikai szankciók néhány nappal ezelőtti kibővítésére utalva. (hirado.hu)
  • Szakértők a paksi bővítésről: „Orbánt félretájékoztatták”Szakértők a paksi bővítésről: „Orbánt félretájékoztatták”Aki azzal érvel a paksi atomerőmű tervezett bővítése mellett, hogy onnan kapjuk majd az olcsó áramot, annak súlyos gondjai vannak az összeadással vagy az olvasással – erre a konklúzióra jutottak egy mai budapesti szakmai konferenciának az előadói. (nol.hu)
  • Varró: nem ajándék az új PaksVarró: nem ajándék az új PaksA megújuló energiatermelés elterjedése és alacsony szén-dioxid-kvóta árak – ez két olyan tényező, amely jelenleg egyáltalán nem kedvez egy új európai atomerőmű megépítésének Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint. (mno.hu)
  • Egyszerűen csak beleöntik a radioaktív vizet az óceánba?Egyszerűen csak beleöntik a radioaktív vizet az óceánba?A fukusimai atomerőmű-baleset következményeinek felszámolását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziójának vezetője szerint az erőművet üzemeltető Tepco számára reális lehetőség lehet a sugárszennyezett víz óceánba történő "kiöntése". (hvg.hu)