Atomenergia
Kínai pénzből épülhet atomerőmű Nagy-BritanniábanKínai pénzből épülhet atomerőmű Nagy-Britanniában

A brit közszolgálati rádió beszámolója szerint a jövő héten írja alá a brit pénzügyminiszter kínai kollégájával azt a dokumentumot, amely lehetőséget ad a China General Nuclear Power Groupnak (CGN) arra, hogy befektetőként részt vegyen a nyugat-angliai Hinkley Pointban létrehozandó atomerőmű építésében. (hvg.hu)


  • A talajt is megfagyasztják Fukusimában

    Egyre több jel utal arra, hogy a 2011. március 11-i földrengésben és szökőárban súlyos sérüléseket szerzett fukusimai atomerőműnél komoly gondok vannak – annak ellenére, hogy a japán kormány és az erőmű üzemeltetője korábban magabiztosan nyilatkozott az elhárítás sikereiről. (index.hu)


  • Fókuszban Izrael atomprogamja

    Bár Izrael eddig mindig sikeresen kitért az atom programjába való betekintés elől némi amerikai diplomáciai segítséggel, vagy éppen egy közel-keleti konfliktus miatt elhalványodott, és feledésbe merült a zsidó állam atom programja, az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a Közel-Keleten, és az ENSZ-ben is. A keddi ENSZ közgyűlésen sürgették a Közel-Kelet tömegpusztító fegyverektől való mentesítését, valamint azoknak a leszerelésére vonatkozó kilátásokat, valamint az ENSZ sürgette Izraelt, hogy írja alá az Atomsorompó-egyezményt. (kozelkeletjelene.weebly.com)


  • Paks II: Ha a Roszatom bővít akkor azt a lehető legtöbb magyar beszállítóval tesziPaks II: Ha a Roszatom bővít akkor azt a lehető legtöbb magyar beszállítóval tesziLeos Tomicek, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi szervezete, a Rusatom Overseas ügyvezető alelnöke kedden a brnói nemzetközi gépipari kiállítás Orosz Üzleti Fórumán rendezett Atomex atomenergetikai beszállítói fórum szünetében magyar újságíróknak elmondta: ha a Roszatom nyerne a paksi atomerőmű tenderén, akkor a jelenlegi állapot szerint 30-35 százalék lehetne a helyi beszállítói arány. (energiainfo.hu)
  • A sugárfertőzés borzalmasabb hatással van a testre, mint hittükA sugárfertőzés borzalmasabb hatással van a testre, mint hittükA sugár- és égési sérülésnek szinergikus hatása van, így a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek, ha a két hatás együtt jelentkezik - állítja egy új kutatási jelentés, mely megváltoztathatja a sugársérültek kezelését. (energiainfo.hu)
  • Világméretű összefogást kért a japán miniszterelnök a sérült fukusimai atomreaktor miattVilágméretű összefogást kért a japán miniszterelnök a sérült fukusimai atomreaktor miattAbe Sindzó japán miniszterelnök vasárnap egy nemzetközi energia- és környezeti fórum megnyitóján beszélt arról, hogy hajlandóak nemzetközi segítséget elfogadni, mert anélkül nem fogják tudni megállítani a fukusimai Daiichi atomerőmű sugárszennyezett vizének szivárgását. (greenprofit.hu)
  • Nukleáris vészhelyzetre gyakorolnak PaksonNukleáris vészhelyzetre gyakorolnak PaksonOrszágos gyakorlaton készülnek fel a szakemberek október elején, egy esetleges nukleáris baleset elhárítására. A ,,forgatókönyv" szerint a Paksi Atomerőműben baleset történik, aminek következtében nukleáris vészhelyzet alakul ki. (hvg.hu)