Atomenergia
Ezt kell tudni a fukusimai helyzetrőlEzt kell tudni a fukusimai helyzetről

Japán nukleáris felügyelőtestülete megemelte a riasztási fokozatot a megsérült fukusimai erőműnél a harmadik szintre, azaz súlyos incidensre. Az illetékesek kedden jelentették be, hogy 300 tonna radioaktív víz szivárgott a talajba és valószínűleg az óceánba is. A jelentéseket még vizsgálja a nemzetközi atomenergia-ügynökség, de valószínűleg ez a legsúlyosabb incidens a 2011. márciusi földrengés, szökőár és reaktorleolvadás óta az országban. De mennyire kell most félni? Mekkora a sugárzási szint? Mi lesz a szennyezett tengervízzel? (index.hu)


  • Litvániát veszélyeztetheti a belarusz atomerőmű

    Litvániát aggasztják a belarusz atomerőmű-építési tervek, biztonságát félti a határán épülő létesítménytől. Meglepetését és szomorúságát fejezte ki Linas Linkevicius litván külügyminiszter a grodnói térségben építeni tervezett belarusz atomerőmű környezeti hatásairól tartott nyilvános meghallgatásra reagálva. (napi.hu)


  • Vészhelyzet Fukusimánál

    Súlyosabb a gond a fukusimai erőműnél, mint a japán hatóságok korábban vélték. Az atomerőműveket felügyelő hatóság (NRA) szerdán felfelé módosította a besorolást a nukleáris balesetek nemzetközi skáláján, miután az üzemeltető cég, a TEPCO előző nap bejelentette: több mint háromszáz tonna, erősen sugárszennyezett víz folyt el. A cég első alkalommal ismerte el, hogy a sugárszennyezett víz beszivárgott a talajvízbe, s az óceánt is szennyezheti. (nepszava.hu)


  • Negyedik generációs atomreaktoron dolgoznak a BME-nNegyedik generációs atomreaktoron dolgoznak a BME-nLezárult egy hároméves nemzetközi projekt, amelyben Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak. A kutatómunka ezzel nem ért véget, az intézet részt vesz egy kísérleti reaktor közép-európai létesítésének előkészítésében. (energiainfo.hu)
  • Iráni irányváltás a nukleáris létesítményeknélIráni irányváltás a nukleáris létesítményeknélIrán minden bizonyal jelentősen átalakítja a feltehetően nukleáris kísérletekhez használt katonai létesítményét egy neves nonprofit amerikai kutatóintézet csütörtöki jelentése szerint. (ma.hu)
  • Négy éve szivárog egy tajvani atomerőműNégy éve szivárog egy tajvani atomerőműA tajvani Atomenergia Tanács (Atomic Energy Council _ AEC) közleményben tudatta: a Chinshan, az ország legöregebb atomerőműveinek kiégett fűtőelemet tartalmazó pihentető medencéi csaknem négy éven keresztül kis mértékben szivárogtak. (energiainfo.hu)
  • 300 tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy fukusimai tartályból300 tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy fukusimai tartálybólA radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent a szétszerelésre ítélt Fukusima-1 atomerőműben. Mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tartályból a két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban nukleáris balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű területén - közölte kedden a létesítményt üzemeltető vállalat (TEPCO). Tájékoztatása szerint előző nap figyeltek fel a szennyezett vizet tároló tartályok környékén kialakult tócsákra. (delmagyar.hu)