Atomenergia
Atomkatasztrófa: Rákban elhunyt a fukusimai erőmű volt igazgatójaAtomkatasztrófa: Rákban elhunyt a fukusimai erőmű volt igazgatója

58 éves korában nyelőcsőrákban elhunyt kedden Josida Maszao, aki a 2011-es japán atombaleset idején a Fukusima-1 erőmű igazgatója volt - jelentette az NHK televízió. (vg.hu)


 • Végleg bezárták Spanyolország legrégibb atomerőművét

  Végleg bezárták Spanyolország legrégibb, 42 éve üzemben lévő atomerőművét. A Garona nukleáris központ, amely az ország északi részén, Burgos mellett működött, tavaly december 31-én már leállította termelését, de engedélye július 6-ig volt érvényes. Most a spanyol ipari minisztérium hivatalosan is bezártnak nyilvánította a létesítményt. (Aiolus News)


 • Tíz atomreaktor újraindítását kérik

  Öt atomerőmű összesen tíz reaktorának újraindítását kérelmezte a japán atomenergetikai hatóságtól négy szigetországi energiacég hétfőn, az új nukleáris szabályozás hatályba lépését követően. (vg.hu)


 • Így kapják szét a fukusimai atomerőművetÍgy kapják szét a fukusimai atomerőművetMilyen rettenetté vált a nukleáris fűtőanyag a katasztrofálisan megsérült erőműben? Ezt leghamarabb tíz év múlva tudjuk meg, mert a reaktor mellett még mindig halálos a sugárzás. Bemutatjuk az ember- és robotpróbáló feladatot. (origo.hu)
 • A franciák 59%-a szerint fenn kell tartani az atomenergiátA franciák 59%-a szerint fenn kell tartani az atomenergiátAlig több mint két évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a francia közvélemény újra kedvezőbben ítéli meg a nukleáris energia felhasználását. Az IFOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint ma 36% támogatja a nukleáris energia felhasználását, szemben a 2011 novemberi 33 százalékkal, míg az ellenzők aránya 14%-ra csökkent, a 2011 novemberi 17-tel szemben. A „bizonytalanok” aránya 34%, szemben a korábbi 40%-kal, és két év óta először kevesebben vannak, mint az atompártiak. 16% egyáltalán nem nyilvánított véleményt. (Aiolus News)
 • Egy mini-tengeralattjáró térképezi fel a Fukusima körüli nukleáris szennyezéstEgy mini-tengeralattjáró térképezi fel a Fukusima körüli nukleáris szennyezéstA francia Areva cég oroszlánrészt vállal japán partnereivel abban, hogy feltérképezzék és megtisztítsák a nukleáris szennyezéstől Fukusima 20 km-es körzetét. Az egyik programot egy robot mini-tengeralattjáró hajtja végre. Egy szondával felszerelve mintákat vesz a tenger mélyéből, továbbítja az erről szóló információkat, amelyek nyomán egy térképen láthatóvá teszik a szennyezés „foltjait.” A japán energiaügység alkalmazottainak kiképzését követően a tengeralattjáró adataival feltérképezik a Fukusima környékén lévő tavakat. (Aiolus News)
 • Jó sokan beleszólhatnak az atompénzek elosztásábaJó sokan beleszólhatnak az atompénzek elosztásábaKözponti Nukleáris Pénzügyi Alap Szakbizottságot (KNPA szakbizottság) hoz létre a kormány 2014. január 1-jei hatállyal, amelynek egyik feladata a KNPA tevékenységével összefüggő költségbecslések készítése lesz - az erről szóló rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A szakbizottság alapvető feladata, hogy előzetes állásfoglalást alakítson ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeletét ellátó miniszter döntéséhez. Javaslatot tesz egyebek között a befizetési kötelezettségekre és a radioaktív hulladékok és a kiégett üzemanyag elhelyezésére. (vg.hu)