Atomenergia
Újraindíthatják ősszel a japán atomreaktorokatÚjraindíthatják ősszel a japán atomreaktorokat

Lehetségesnek nevezte a japán iparügyi miniszter, hogy ősszel újraindítják az ország atomreaktorait. Jelenleg a szigetország 50 nukleáris egységéből mindössze kettő működik. Motedzsi Tosimicu egy tv-interjú során elmondta, hogy július 18-án lépnek életbe a nukleáris szabályozásért felelős hatóság új normái. Amennyiben ezek alapján megerősítik a reaktorok biztonságát, sor kerülhet azok újraindítására. (Aiolus News)


  • Úszó atomerőművet építene Oroszország

    Újabb úszó nukleáris erőművet építene Oroszország, ezúttal a Rusatom Overseas-t, az orosz Roszatom nukleáris óriást kérte fel Kína az együttműködésre. Egyelőre a kezdeti szakaszban vannak a tárgyalások, de jó ötletnek tartja a Kamcsatka közelébe helyezendő erőművet a Rusatom. (energiainfo.hu)


  • Radioaktív gázok szabadultak fel Észak-Koreában

    Februárban Észak-Korea a fold alatt robbantott fel egy atombombát, a szeizmológusok azonnal észrevették: a nukleáris teszt jeleit: a robbanás 5,1-es magnitúdójú földrengésnek felel meg, azon a területen pedig nem fordul elő ilyen természetes módon. A nukleáris kísérletek betiltásának betartásáért felelős szervezet (Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization – CTBTO) megfigyelő állomásain radioaktív gázok nyomaira bukkant, több száz kilométerre Észak-Koreától, eredményeik alapján többet is megtudhatunk az ország nukleáris képességeiről. (index.hu) + (VIDEÓ!)


  • Újabb üzemzavar volt a fukusimai erőműbenÚjabb üzemzavar volt a fukusimai erőműbenÚjabb üzemzavar volt hétfőn a két évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben: közel négy órán át szünetelt a hűtés a kettes reaktor fáradt fűtőelemeit tároló medencében – közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. Egy döglött patkányt találtak az atomreaktor főáramelosztójában, feltehetően a rágcsáló által okozott rövidzárlat miatt állt le a hűtőrendszer. (mno.hu)
  • Radioaktív szivárgástól tartanak az ÖbölbenRadioaktív szivárgástól tartanak az ÖbölbenAz iráni atomerőmű megsérülhetett a múlt heti földrengésben a Perzsa-öböl másik oldalán fekvő, olajban rendkívül gazdag országok szerint. Az Al Jazeera információi szerint az elmúlt napokban Iránt egy 6.1 erősségű földrengés rázta meg, amelynek az epicentruma mintegy 90 kilométerre volt az ország atomerőművétől. A természet okozta csapásban 37 ember vesztette életét és hozzávetőleg 850 sérültet számoltak össze, de az iráni kormány elmondása szerint a radioaktív sugárzás veszélye nem áll fenn. (kitekinto.hu)
  • Több területet vizsgál Magyarországon a RoszatomTöbb területet vizsgál Magyarországon a RoszatomTöbb területen is érdeklődik a magyarországi szerepvállalás iránt az orosz állami atomenergetikai holding, a Roszatom: a nukleáris energia teljes értékláncán kívül a hagyományos és fosszilis energiahordozók területén is - mondta a Napi Gazdaságnak Borisz Arszejev, a Rusatom Oversea (amely a Roszatom leányvállalataként van jelen több országban) elnökhelyettese. (galamus.hu)
  • Az atomklub és a lator államokAz atomklub és a lator államokMár Hitler és a náci Németország is bízott a csodafegyverben, de hogyan, hogyan nem (krimibe illő történet, ebbe most nem mennénk bele), Amerika „elszippantotta” a titok birtokában lévő tudóst, aki a nagy amerikai fizikusokkal együtt létrehozta a világon elsőként az atombombát, amelyet 1945. augusztus 6-án Hirosima és augusztus 9-én Nagaszaki japán város ellen vetettek be. (erdely.ma)