Atomenergia
Orosz reaktor, olvadékcsapdávalOrosz reaktor, olvadékcsapdával

Már csak biztonsági olvadékcsapdával és hidrogéngáz elnyelővel felszerelt atomerőművi blokkokat kínál az orosz Roszatom. Az alapfelszerelésbe beépített "extrák" alig drágítják a reakotorak, de két ilyen, Paksra is kínálandó Mir 1200-es egység így is 10 milliárd euróba kerül. A Roszatom már csak olyan, pótlólagos biztonsági megoldásokkal felszerelt atomreaktorokat kínál, amelyekhez hasonló egyelőre csak Kínában működik. (vg.hu)


  • Ha belepusztul, akkor is újraindítja erőműveit Japán?

    A japán kormány már idén ősszel el akarja kezdeni a két évvel ezelőtti fukusimai erőműbalesetet követően leállított atomreaktorok fokozatos újraindítását – írta kedden a Jomiuri Simbun japán napilap. Kormányközeli lapértesülések szerint a nukleáris energiatermelés újraindítása elengedhetetlen a kabinet növekedési stratégiájának kivitelezéséhez, ezért a gazdaságélénkítésre összpontosító Abe Sindzó miniszterelnök az esetleges népharaggal is kész szembeszállni, hogy elérje célját és a reaktorokat üzembe helyezzék. (mno.hu)


  • Észak-Korea nem viccel: minden atomlétesítményét felpörgeti

    Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét; azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd - közölte kedden a KCNA hivatalos hírügynökség az atomenergia-ügynökség szóvivőjére hivatkozva. A jelentés szerint a szóvivő kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy "minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját", ugyanakkor szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is. (nepszava.hu))


  • Brit atomerőmű: megtört a jégBrit atomerőmű: megtört a jégCsaknem húszéves szünet után új atomerőmű építésére szánta rá magát a brit kormány a Reuters és több brit lap híre szerint. Edward Davey energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a francia EdF energetikai társaságot bízzák meg a 14 milliárd fontos létesítmény tervezésével és építésével. (vg.hu)
  • Jön az orosz nukleáris űrjárműJön az orosz nukleáris űrjárműMég néhány év, és elkészülhet az atommeghajtású, orosz kozmikus szállítóeszköz. Szintén orosz elgondolás, hogy a Földdel való ütközéssel fenyegető aszteroidákat nukleáris töltettel lehetne ártalmatlanítani, ám ehhez módosítani kellene a vonatkozó nemzetközi megállapodásokat. (vg.hu)
  • Leállt hűtőrendszerek miatt újra krízisben FukusimaLeállt hűtőrendszerek miatt újra krízisben FukusimaHárom reaktor és egy pihentető medence hűtőrendszere esett ki egy egyelőre ismeretlen okból bekövetkezett áramszünet miatt a fukusimai atomerőműben. Az üzemeltető állítja, hogy uralja a helyzetet. Pár napjuk van a helyzet megoldására. A Spiegel friss információi szerint több problémát is kezelni kell a két éve nukleáris katasztrófa helyszínévé változott Fukusimában. (hvg.hu)
  • Késik és drága Mohi befejezéseKésik és drága Mohi befejezéseA Mohi Atomerőmű 3. és 4. blokkját a tervezettnél egymilliárd euróval drágábban és jóval később adják át – ismerte el tegnap Fulvio Conti, a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonosának, az olasz Enelnek a vezérigazgatója. A régiónkban épülő atomerőművek ellen közben Ausztria egyre élesebben tiltakozik. (ujszo.com)