Atomenergia
300 millió euróból teszik biztonságosabbá a csernobili atomerőművet300 millió euróból teszik biztonságosabbá a csernobili atomerőművet

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tanácsa március 12-én tartandó ülésén felül szándékozik vizsgálni az ukrán atomerőművek biztonsági programját. „Az EBRD igazgatótanácsa döntést hoz arról, hogy a bank részt vesz az ukrán atomerőművek biztonsági programjában melynek célja, hogy nemzetközi szinten a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfeleljen az atomerőmű. (karpatinfo.net)


  • Drága és botrányos lehet a paksi atomerőmű bővítése

    Ha a nukleáris cégek fejlődő piacként tekintenek ránk, akár olcsón is megúszhatjuk az atomerőmű-bővítést, és ebben az esetben erős az orosz tendernyerés esélye; viszont, ha fejlett nyugati kultúrájú uniós tagállamnak számítunk, drága és botrányos fejlesztés veheti kezdetét Pakson – vonható le az atomerőmű-bővítésre leginkább esélyes gyártók áttekintése nyomán. (nol.hu)


  • Megnőtt a fukusimai rákkockázat

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma bejelentette, hogy megnőtt bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázata fukusimai erőmű térségében élők körében. Az erőműben két évvel ezelőtt egy földrengést követő, 19 ezer halálos áldozatot követelő szökőár komoly károsodásokat okozott. A radioaktív sugárzás miatt 160 ezer környékbelinek kellett elhagynia lakóhelyét. (greenfo.hu)


  • Az atomenergia kommunikációja megbukott Fukushima utánAz atomenergia kommunikációja megbukott Fukushima utánAz atomenergetikai ipar tájékoztatása és a médiatevékenysége megbukott a fukushimai baleset után, annak ellenére, hogy a balesethez „viszonylag egyszerű okok, a japán nukleáris ipar minden szintjén jelen lévő biztonsági kultúra hiányosságai” vezettek - hangzott el a nukleáris ipar kommunikációs konferenciáján, a PIME 2013-on. A Svájci Nukleáris Társaság elnöke, Johannis Nöggerath példaként említette, hogy a kommunikációban nem vett részt a WANO (atomerőmű-üzemeltetők világszervezete) tokiói irodája. (energiainfo.hu)
  • A kistimi katasztrófaA kistimi katasztrófaNoha a Szovjetunióban már 1989-ben megszüntették a kistimi atomkatasztrófa „titkos” minősítését, a világ közvéleménye többnyire ma sem nagyon tudja, hogy a csernobili és a fukusimai robbanást megelőzte a hatását tekintve a nukleáris ipar történetének harmadik legsúlyosabb balesete. Ezt idézi fel cikkében KULCSÁR ISTVÁN. (168ora.hu)
  • Szivárog a Manhattan-terv örökségeSzivárog a Manhattan-terv örökségeWashington állam kormányzója közölte, a hanfordi nukleáris telephelyen hat, szimplafalú tartályból radioaktív anyag szivárog, de az egyelőre nem jelent egészségügyi kockázatot. Jay Inslee hozzátette, Steven Chu energetikai miniszter 2013. február 22-én megerősítette az információt. A hanfordi telephelyen 177 tartály van, ezek közül 149 szimplafalú. (energiainfo.hu)
  • Egyik japán atomerőmű sem felel meg a biztonsági előírásoknakEgyik japán atomerőmű sem felel meg a biztonsági előírásoknakJapán tizenhat működőképes atomerőművének egyike sem felel meg a szigetország atomenergetikai hatósága által hozott biztonsági előírásoknak, ezért közeljövőbeli újraindításuk egyre valószínűtlenebb - írta az Aszahi Simbun japán napilap vasárnap. A lap az erőműveket üzemeltető tíz energiaszolgáltatót kérdezte meg a 2011-es fukusima erőműbaleset után kidolgozott új biztonsági előírásokkal kapcsolatban. A válaszokból kiderült, hogy kilenc erőmű esetében egyelőre azt sem tudni, hogy azok mikorra lesznek képesek teljesíteni a szabványokat. (energiainfo.hu)