Atomenergia
Anglia: még távolabb az atomreneszánsztólAnglia: még távolabb az atomreneszánsztól

Miközben idehaza gőzerővel állítják a megfeleő irányba az újabb atomerőmű építéshez szükséges feltételeket, a sokat hivatkozott, de Kínán kívül jószerével csak a távol-keleten látható "atomerőmű-építési reneszánsz" Nagy-Britanniában újabb veszteséget könyvelt el. Az egyik nagy befektető kiszáll, és inkább zöldenergiát termel. (hvg.hu)


  • Mennyibe kerülne Európában a fukusimai katasztrófa?

    Eddig csak becslések voltak, hogy milyen károkkal járna Európában egy fukusimai atomkatasztrófához hasonló esemény. Francia kutatók azonban részletes számításokat végeztek és az eredmények riasztóak. A 2011 márciusában történt fukusimai atomkatasztrófa volt a csernobili után a második legsúlyosabb nukleáris baleset. Pedig voltak szerencsés körülmények: viszonylag ritkán lakott területen történt a baj, az időjárás is kegyes volt japánhoz, mert a szél az óceán felé sodorta a nukleáris szennyet. Arról eddig csak feltételezések voltak, hogy mi történne Európában egy hasonló katasztrófa esetén, ám francia kutatók most részletesen modellezték a következményeket. (energiainfo.hu)


  • Újabb atomrobbantásra készül Phenjan - súlyos következményei lehetnek

    Újabb atomrobbantásra készül Észak-Korea. Az ázsiai latorállam már 2006-ban és 2009-ben is robbantott, azt követően, hogy nemzetközi szankciókkal sújtották a tiltott katonai rakétaprogramja miatt. Egy újabb robbantással Phenjan elvágná az ország gazdasági-humanitárius segélyezésének a lehetőségeit, és ami még kockázatosabb: a nukleáris tesztkísérlet adatait átadhatja Iránnak, ahol nyugati államok, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint katonai vetülete is van az atomprogramnak. (atv.hu)


  • DK: a paksi erőműről nyilvánosan kell dönteniDK: a paksi erőműről nyilvánosan kell dönteniA Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a paksi erőművel kapcsolatos döntéseknek nyilvánosan kell megszületniük, látni kell az előnyöket és hátrányokat, ismerni az ajánlattevőket, tisztában kell lenni a költségekkel és a kockázatokkal - írta Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. (nepszava.hu)
  • Pont velünk ellenkező irányba megy Japán: szigorítják az atomerőművek működési engedélyétPont velünk ellenkező irányba megy Japán: szigorítják az atomerőművek működési engedélyétMinden eddiginél nehezebb lesz megfelelni az japán atomenergia termelést szabályozni hivatott új hatóság elvárásainak, de aki zöld jelzést kap, és újraindíthatja a reaktorait, baleset esetén akár egy hétig külső segítség nélkül is kezelni tudja majd a helyzetét. A fukusimai nukleáris katasztrófa tanulságait is levonva, szigorú biztonsági protokolloknak kell a szigetországi erőmű üzemeltetőknek megfelelniük. A beruházások sorát igénylő intézkedések drágítják majd a termelést, és tovább erodálják az olcsó nukleáris energiatermelés mítoszát. (hvg.hu)
  • Míg Bulgáriában a lakosság, nálunk a kormány dönt atomerőmű-építési terveirőlMíg Bulgáriában a lakosság, nálunk a kormány dönt atomerőmű-építési terveirőlAz LMP szerint „Orbán Viktor titokban seftel az ország energiaellátási és környezeti biztonságával Putyin elnökkel. Ezen a titokban tartott, átláthatatlan alkun Magyarország biztosan csak veszíthet. Az előjelek aggasztóak: Oroszország már ajánlatot tett a paksi atomerőmű-bővítés kivitelezésére és finanszírozására, ami Magyarországot további hosszú évtizedekre kiszolgáltatná az orosz érdekeknek”. (hir24.hu)
  • A bolgár atom népszavazás érvénytelen voltA bolgár atom népszavazás érvénytelen voltBár a szavazók többsége támogatta az új bulgáriai atomerőmű építését, de a tegnapi referendum érvénytelennek bizonyult a túlságosan alacsony részvétel miatt két közvélemény-kutató intézet felmérése szerint. A szavazásra jogosult 6,9 millió állampolgár mindössze 19,5-20,3 százaléka adta le voksát, márpedig az érvényességhez 4,35 millió (mintegy 60 százalék) szavazatra lett volna szükség. Ez volt az első népszavazás Bulgária rendszerváltozás utáni történetében. A balkáni ország második atomerőművét, amely két orosz reaktorral működne, az észak-bulgáriai Belenében tervezik megépíteni. A kormány a nagy költségek miatt már lemondott az építkezés tervéről. (greenprofit.hu)