Atomenergia
Folyékony radioaktív hulladék lesz a Duna mentén?Folyékony radioaktív hulladék lesz a Duna mentén?

A szlovákiai Mohi település közelében folyékony radioaktív hulladékot feldolgozó üzem építését tervezik. A beruházással kapcsolatban előzetes vizsgálati eljárás kezdődött. Az eljárásba, mint lehetséges hatásviselő felet bevonták Magyarországot. A telepítés hatásai Esztergom, Nyergesújfalu, Lábatlan, Komárom térségét érint(het)ik. (kemma.hu)


  • Itt a felelős a fukusimai katasztrófáért

    Beismerte, hogy figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat, és összejátszott az állami felügyelettel a tavaly márciusban Japánban balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég. A TEPCO közleménye szerint a reaktorok üzemeltetési költségeinek leszorítására összpontosítva elhanyagolta a biztonsági és katasztrófamegelőzési fejlesztéseket. (vg.hu)


  • 20 évvel tovább él a paksi blokk

    Az Országos Atomenergia Hivatal pozitív döntést hozott a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-hosszabbítási kérelméről - jelentette be Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója ma Pakson, azon az ünnepségen, amelyet az egyes blokk indításának harmincadik évfordulója alkalmából rendeztek. A hatósági engedélyt még az idén, várhatóan a jövő héten kiadják - mondta a hatóság vezetője. (greenfo.hu)


  • Aktív törésvonalat találtak egy japán atomerőmű alattAktív törésvonalat találtak egy japán atomerőmű alattAktív törésvonalat talált a curugai atomerőmű alatt a japán atomenergetikai hatóság, ezért várhatóan nem engedélyezi a létesítmény újraindítását – jelentette kedden az NHK japán tévécsatorna. A hatóság múlt hónapban végzett helyszíni felmérései szerint a törésvonal közvetlenül az erőmű kettes reaktora alatt helyezkedik el, ami jelentős kockázatot jelent egy földrengés esetén. (energiaoldal.hu)
  • 300 millió a kiöregedő ukrán atomreaktorokra300 millió a kiöregedő ukrán atomreaktorokraAz Energoatom EBRD-kölcsönből szeretné biztonságosabbá tenni az ukrajnai atomerőműveket. A reaktorok élettartamának meghosszabbítása kulcsfontosságú Ukrajna számára, mert tiszta és olcsó energiát ad. Az EU bankja 300 millió eurót adna a célra. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) segítségével dolgozna ki és valósítana meg egy teljes körű atomerőmű-felújítási programot az NJSC Energoatom, írja a Kyivpost. A megállapodás a múlt hét végén született meg, amelyet a cég környezetvédők tiltakozása közepette jelentett be. (energiainfo.hu)
  • Tóriumos reaktorokkal harcol Kína az energiafüggőség ellenTóriumos reaktorokkal harcol Kína az energiafüggőség ellenA tóriumos nukleáris reaktorok meghatározó szerepet fognak játszani Kína tiszta energiákra koncentráló terveiben és segítik az országot az energiafüggetlenség elérésében – jelentette ki Jiang Mianheng, a Kínai Tudományos Akadémia egyik vezetője. Kína ma már nagymértékben függ az energiahordozók importjától, 2030-ban valószínűleg a szükséges olaj és földgáz 75%-át, illetve 40%-át külföldről szerzi majd be. (tisztajovo.hu)
  • Temelín után érdeklődtek az orosz hírszerzőkTemelín után érdeklődtek az orosz hírszerzőkFőleg a gazdaság és az energetika, s ezen belül elsősorban a dél-csehországi temelíni atomerőmű érdekelte a Csehországban működő orosz hírszerzőket tavaly - állapította meg a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentésében, amelynek egyes részeit a csütörtöki prágai lapok közlik. A dokumentum szerint az orosz hírszerzőket kiemelten érdekelték az atomerőmű tervezett bővítése körüli információk, mert a több milliárd koronás beruházásra az amerikai és a francia energetikai cégek mellett egy orosz-cseh konzorcium is pályázik. (energiainfo.hu)