Atomenergia
A jövő energiarendszere - Merre tovább a nukleáris energiával?A jövő energiarendszere - Merre tovább a nukleáris energiával?

Nem lehet a klímacélok feláldozása nélkül globális szinten nemet mondani a nukleáris energiára – hangzott el az atomenergia és a megújuló energiaforrások, valamint az energiahatékonyság kilátásairól tartott konferenciát az Ökopolisz Alapítvány és a Heinrich Böll Alapítvány Budapesten. (energiainfo.hu)


  • Elektromos meghibásodást javítottak a paksi atomerőmű kettes blokkján

    A paksi atomerőmű kettes blokkján elektromos meghibásodás következett be szerdán, emiatt a reaktornak egy időre csökkent a teljesítménye, de még este ismét eléri teljes kapacitását – tájékoztatta az MTI-t Kovács Antal kommunikációs igazgató. Kedd éjjel a villamos rendszer hibajelzése miatt működésbe lépett a kettes blokk generátorvédelme, emiatt a blokk teljesítménye lecsökkent. Az erőmű szakemberei az elektromos hibát az előírásoknak megfelelően elhárították – ismertette az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője. (energiaoldal.hu)


  • Irán atomprogramját nem érintik a szankciók

    Irán urándúsítása változatlan tempóban folyik, a nemzetközi szankcióknak nincs érzékelhető hatásuk a teheráni atomprogramra. Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szokatlan nyíltsággal erősítette meg sok elemző álláspontját, hogy a nyugati fokozott gazdasági nyomás nem érte el a várt hatást, Irán nem módosított atomprogramján. (ma.hu)


  • Jégeralsóval küzdene Korea az áramszünetek ellenJégeralsóval küzdene Korea az áramszünetek ellenSorozatos áramkimaradások lehetnek Dél-Koreában a tél során azt követően, hogy több atomreaktort is le kell állítani biztonsági felülvizsgálat miatt. Az ország vezetése 4000 MW-nyi kapacitást igyekszik felszabadítani az elektromos hálózat rugalmasságának elősegítése céljából, amelynek meghatározó része energia-megtakarítási programokhoz kötődik. A kormány például kampányt indított a téli alsóruházatok, így meleg harisnyák és jégeralsók viselésének népszerűsítésére. (portfolio.hu)
  • Irán dupla kapacitással dúsíthatja az urántIrán dupla kapacitással dúsíthatja az urántIrán jelentősen növelte urándúsító centrifugáinak számát, és képessé vált arra, hogy akár napokon belül duplájára növelje tényleges urándúsító tevékenységét – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken ismertté vált új jelentése. A NAÜ esedékes szakértői beszámolója megállapította, hogy a Kúm városa melletti fordói létesítményben felállított centrifugák számát a maximálisra, közel 2800-ra növelték. A legutóbbi, szeptemberi jelentés még 2140 ilyen berendezésről számolt be. (mno.hu)
  • Kanadai-indiai nukleáris együttműködésKanadai-indiai nukleáris együttműködésKanadai nukleáris ipari vállalatok részt vehetnek India növekvő atomenergetikai piacán, és lehetőség nyílik közös vállalatok, beruházások létrehozására - erről írt alá a közelmúltban kormányközi megállapodást a két ország. Az ázsiai ország 2032-re, 62 ezer megawattra tervezi bővíteni atomerőművi kapacitásainak teljesítményét, a jelenlegi 4400 megawattról. (energiainfo.hu)
  • Biztonságra intették Prágát az atomenergia kapcsánBiztonságra intették Prágát az atomenergia kapcsánA biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie az atomenergia felhasználásában - hangsúlyozta az osztrák államfő kedden Václav Klaussal közösen tartott bécsi sajtótájékoztatóján. A jó osztrák-cseh kapcsolatok ellenére az atomenergia felhasználása olyan kérdés, amelyben nem ért egyet a két ország - mutatott rá Heinz Fischer. "Az osztrák államfőtől azt is várják, hogy hangot adjon a lakosság aggodalmainak. Ausztria számára a biztonság a legfontosabb parancs" - fogalmazott Fischer. (hirado.hu)