Atomenergia
2030-ra megkétszereződhet az atomreaktorok száma2030-ra megkétszereződhet az atomreaktorok száma

Továbbra is nő a nukleáris energia aránya a világ energiamixében a Fukusima-Daiichi atomerőmű 2011 márciusi balesetének ellenére, áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legutóbbi jelentésében. A növekedés várhatóan a következő 20 évben biztosan kitart, 2030-ig legalább 25 százalékkal, de akár 100 százalékkal is bővülhet a nukleáris energia előállítása. Ez utóbbi a reaktorok számának megduplázódásával is járna. (vg.hu)


  • Magyar-orosz-ukrán megállapodás a nukleáris anyagok Ukrajnán át történő szállításáról

    Magyar-orosz-ukrán megállapodást írtak alá Kijevben a nukleáris anyagok Magyarország és Oroszország között Ukrajnán keresztül történő szállításának új alapelveiről. A háromoldalú megállapodást magyar részről Rónaki József, az Országos Atomenergetikai Hivatal főigazgatója, orosz részről Nyikolaj Szpasszkij, a Roszatom az orosz atomenergia ipari vállalat alelnöke, ukrán részről pedig Olena Mikolajcsuk az ukrajnai állami atomhivatal vezetője írta alá - jelentette az Ukrinform ukrán hírügynökség. (hirado.hu)


  • Olcsó atomenergia? Tétova mítosz csupán

    Alighogy Budapesten az alternatív Nobel-díjas Mycle Schneider rámutatott, hogyan tűnik el a drágának bizonyuló nukleáris energia a demokratikus országok sorából, Kovács Pál, energetikai államtitkár Prágában még aznap bejelentette: a magyar kormány 2013 elejéig kiírja a paksi atomerőmű bővítéséhez a tendert. A paksi bővítési projekt ma Magyarországon egyszerűen nem finanszírozható. (greenfo.hu)


  • Látogatható az atombomba szülőhelyeLátogatható az atombomba szülőhelyeKína megnyitja a nyilvánosság előtt azt a sivatagi kísérleti telepet, ahol több mint fél évszázaddal ezelőtt megkezdték az ország első atombombájának kifejlesztését - adták hírül az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület illetékesei. (hir24.hu)
  • Az EU szigorúbban betartatja az atombiztonságotAz EU szigorúbban betartatja az atombiztonságotMagas színvonalú az uniós atomreaktorok biztonsága, de sok helyen további intézkedésekre van szükség az Európai Bizottság azon megállapítása szerint, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által elvégzett stressz tesztek eredménye alapján fogalmazott meg. Az Országos Atomenergia Hivatal azonban hangsúlyozza, hogy az előbbi megfogalmazás azt a téves benyomást keltheti, mintha alapvető biztonsági megoldásokkal is baj lenne. (vg.hu)
  • Porrá zúzta uránja harmadát IránPorrá zúzta uránja harmadát IránAz iráni vezetés orvosi célokat szolgáló porrá dolgoztatta fel magasan dúsított uránkészletének harmadát, gyakorlatilag alkalmatlanná téve azt atomfegyver esetleges előállítására - állapították meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelői. Szakértők szerint Teherán ezzel akarja előkészíteni a talajt ahhoz, hogy az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól az ellene érvénybe léptetett olajembargó enyhítését kérje. (origo.hu)
  • Két dél-koreai atomerőműben is leállt a reaktorKét dél-koreai atomerőműben is leállt a reaktorAz ország délnyugati partvidékén található Jonggvang és a délkeleti partvidékén található Singori atomerőműben történt rendellenesség egymással nem függ össze. Meghibásodás következtében egymástól függetlenül két atomreaktor állt le két dél-koreai atomerőműben, de egyik esetben sem állt fenn radioaktív sugárszennyezés veszélye - közölték kedden az erőműveket üzemeltető vállalatok. (hir24.hu)