Atomenergia
Nagyjából harmadával nőhetett Irán urándúsító képességeNagyjából harmadával nőhetett Irán urándúsító képessége

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb jelentése várhatóan azt jelzi majd, hogy Irán május óta körülbelül 30 százalékkal növelte urándúsító képességét. Az ENSZ-szerv még a héten közzéteszi szokásos negyedéves jelentését Irán sokat bírált nukleáris programjáról. Bécsi diplomaták csütörtöki közlése szerint a dokumentum beszámol arról, hogy Irán további két centrifugasort - amely egyenként 174 centrifugát tartalmaz - kötött be hálózatába. (hvg.hu)


 • Alacsony a vízszint: erre készülnek a paksi atomerőműben

  Nem befolyásolja a Duna alacsony vízszintje a paksi atomerőmű teljesítményét és a létesítmény biztonságát – értesült a Krónika. A szakemberek felkészültek minden extrém helyzet kezelésére. Az erőmű három évtizedes fennállása során egyszer sem kellett a blokkok teljesítményét csökkenteni vízhiány miatt. Minden forgatókönyvre van megoldás - mondta az alacsony vízszintről a kommunikációs vezető. (hirado.hu)


 • Sokat kell még tenni a nukleáris biztonságért

  A nukleáris biztonság javítására figyelmeztette a kormányokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hétfőn Bécsben egy nemzetközi konferencián, másfél évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után. Az eddigi előrelépések ellenére sok még a tennivaló – hangsúlyozta Amano Jukija a Nukleáris Biztonsági Egyezmény soron következő felülvizsgálati konferenciáját előkészítő, ötnapos tanácskozást megnyitva. Az egyezményben részt vevő 75 tagállam képviselői a Japánban történt baleset tanulságairól tanácskoznak... (mno.hu)


 • A sugárzó hulladék nem szemétA sugárzó hulladék nem szemétSzinte minden szempontból előnyösebb az uránnál a tórium használata az atomerőműveknek. Akkor miért nem a tórium terjedt el? És mit lehet kezdeni a sugárzó hulladékkal? Ami nem szemét, csak meg kell találni kezelésének, hasznosításának legjobb módját. Már persze az atombomba készítésen kívül. (nol.hu)
 • Irán megint tárgyalóasztalhoz ül - Enyhülhet a feszültség?Irán megint tárgyalóasztalhoz ül - Enyhülhet a feszültség?Az utóbbi hetekben megint pattanásig feszült a hangulat az iráni atomprogram kapcsán, és ahogy tavasszal, úgy mostanában is egyre több találgatást lehetett olvasni egy izraeli támadás lehetőségéről. Tavasszal Irán az ENSZ meghatározó országaival folytatott tárgyalásain konstruktívnak mutatkozott, így a kedélyeket is képes volt lehűteni, és ezt a kártyát akár most is kijátszhatja az időhúzásra játszó ország. Irán képviselői augusztus 24-én találkoznak ugyanis a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakembereivel. (portfolio.hu)
 • Az urán bárkit utolérAz urán bárkit utolérKinyiffantja a várost, pokolra küldi Pécs lakosságát, nemzőképtelenné teszi az embereket, és elértékteleníti a házaikat a helyiek szerint az uránbánya, amelyet 40 év után újranyitna a Mecsekben egy ausztrál cég. A Wildhorse emberei új technológiákról és munkalehetőségről beszéltek, a pécsiek pedig háborogtak az első lakossági fórumon. (vallalkozoi.negyed.hu)
 • Melegrekord Koreában? A megoldás egy atomreaktorMelegrekord Koreában? A megoldás egy atomreaktorA dél- koreai kormány elhatározta, hogy újra indít egy régi atomreaktort, annak érdekében, hogy eleget tudjon tenni a megnövekedett villamosenergia fogyasztásnak, amelyet a rekord hőség hullámok okoznak. Miközben a világ az utolsó generációjú nukleáris erőművek biztonságáról vitatkozik, és számol azokkal az emberi tévedésekkel, amelyek úgy tűnik, képtelenek felhagyni az atomerőművekkel, van, aki elhatározta, hogy leporolja saját nemzete történetének egy lapját, azért, hogy szembeszálljon a nyári magas energiaigénnyel. (Aiolus News)
 • Az atomcsend súlyát mindenki viseliAz atomcsend súlyát mindenki viseliAz atomenergia hasznosításának mérlegre tétele pusztán attól bonyolult, hogy jó néhány, egymással összefüggő kérdésből áll. Érdemes ezeket a kérdéseket egyenként venni, megkeresni rájuk a megfelelő válaszokat, majd a válaszok összessége alapján dönteni. Mindezekre nem adhat kizárólagosan választ egy olyan kör, mely hivatalból ezzel foglalkozik és az adott terület fejlesztésében egzisztenciálisan is érdekelt. Ezt a kört ki kell szélesíteni. Sarlós Gábor, a paksi bővítés társadalmi kommunikációját kutató PR-tanácsadó írása. (hvg.hu)
 • Halálos energia
 • Folytatódnak a tárgyalások Irán és a Nyugat között
 • Túl drága az atomenergia