Atomenergia
Fukusima következménye: 1300 halott és 2500 daganatos betegFukusima következménye: 1300 halott és 2500 daganatos beteg

A fukusimai nukleáris katasztrófa idején kiszabadult radioaktív sugárzásnak 1300 halottja és 2500 daganatos betege lehet – ezt állapította meg az az orvosi tanulmány, amelyet a 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett atombaleset egészségügyi következményeit vizsgálta. A Stanford egyetem kutatóinak tanulmánya az Energy and Environmental Science című szaklapban jelent meg. (Aiolus News)


  • Nukleáris fűtőanyag lett 18 ezer robbanófejből

    Eddig 450 tonna urániumot alakítottak át 18 ezer egykori szovjet atomtöltetből nukleáris fűtőanyaggá. A végéhez közeledik a „Megatonnákból Megawattokat” elnevezésű, 1994-ben elindított program. Az amerikai USEC energiacég és nukleáris fűtőanyag-szállító által kezdeményezett megállapodás értelmében 20 ezer robbanófej nukleáris töltetének átalakítását tervezték 20 év alatt. (Aiolus News)


  • Újra tüntettek Japánban az atomenergia ellen

    Csaknem 170 ezer ember tüntetett hétfőn az atomipar újraélesztése ellen Tokió belvárosában. A tömegmegmozdulást Óe Kenzaburo Nobel-díjas író és Szakamoto Riuicsi popsztár kezdeményezte. A szervezők százezer embert vártak a Tokió belvárosában lévő Jojogi parkba, de becsléseik szerint jóval többen vettek részt a fukusimai atombaleset után 16 hónappal tartott tüntetésen. (index.hu)


  • Az oroszok örülnek a paksi atomerőmű bővítésénekAz oroszok örülnek a paksi atomerőmű bővítésénekLogikus a Paksi Atomerőmű bővítéséről hozott elvi döntés orosz szakértők szerint. Az a magyar szándék, hogy az energiatermelésen belül növeljék az atomenergia arányát, nem egyszerűen csak megoldja az energiahiány problémáját, hanem a lehető legkisebb áron teszi ezt lehetővé. (gazdasagiradio.hu)
  • Emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófátEmberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófátEmberi tényezőre vezethető vissza a tavaly márciusi fukusimai nukleáris baleset - állapította meg a japán parlament tényfeltáró bizottsága, amely csütörtökön hozta nyilvánossága jelentését. A dokumentumban azt írják: noha a katasztrófát a 2011. március 11-ei földrengést követő szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert "emberi kéz" okozta. (origo.hu)
  • Újraindítottak egy japán atomreaktortÚjraindítottak egy japán atomreaktortJapánban a fukusimai baleset után elrendelt vizsgálatok után először indítottak újra egy atomreaktort vasárnap az Ohi atomerőműben, miközben ezrek tüntettek az atomenergia ellen. A kormány június 16-án hagyta jóvá az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorainak újraindítását, írja a Reuters. A 3-ast kapcsolták vissza vasárnap, a 4-es reaktor július második felében lép újra működésbe, mindkettőt biztonságosnak találták az ellenőrzéseken. (index.hu)
  • A sugárzó uránt szétszórták az utcán isA sugárzó uránt szétszórták az utcán isA bányászok közül sokan meghaltak, vagy egy életre megnyomorodtak, a Pécs melletti Kővágószőlősön mégis mindig nosztalgiával emlékeznek a 15 éve bezárt uránbányára. A bányászok jól kerestek, lakást is kaptak, így mindenki azt várja, hogy valóra válik a kormány terve, hamarosan újranyitják a bányát, és újra felvirágzik a környék. (origo.hu)