Atomenergia
Irán használhatja az atomenergiátIrán használhatja az atomenergiát

A hatok megerősítették Irán jogát az atomenergia békés célú használatára – nyilatkozta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap az isztambuli tárgyalásokról. Az ENSZ BT öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország), valamint Németországnak a képviselői, a hatok szombaton Isztambulban tárgyaltak Irán küldötteivel Teherán nukleáris programjáról. (mno.hu)


  • A brit zöldeket megosztja az atomenergia

    A környezetvédők Nagy-Britanniában több, mint heves vitákat folytatnak arról, hogy Angliának szüksége van-e új atomerőművekre. A kiélezett helyzet kitűnően rámutat arra, hogy mennyire eltérőek a vélemények az energiával és éghajlatváltozással kapcsolatban. Öt vezető környezetvédő David Cameron miniszterelnöknek küldött levelében leszögezi, hogy a tervek félbehagyása „súlyos környezeti hiba” lenne. (Aiolus News)


  • Agyonhallgatták a paksi atombalesetet

    A nyilvánosság számára hat év pereskedés után vált elérhetővé, hogy mi történt kilenc éve a Paksi Atomerőműben. Az üzemi balesetet a csernobili utáni legkomolyabbnak tartották - Fukusimáig. 2003. április 10-ről 11-re virradó éjszaka a paksi atomerőmű kettes blokkjában súlyos (INES-3) üzemzavar történt. Egy több szempontból is hibásan megtervezett tisztítótartályban összetört 30 fűtőelem-kazetta, és radioaktív anyaggal telített gázok is a levegőbe, majd a szabadba kerültek. A kibocsátási szint meghaladta az engedélyezett napi és havi értékeket is. (hvg.hu)


  • Reaktorok újraindítására készül JapánReaktorok újraindítására készül JapánA tavalyi fukusimai nukleáris szerencsétlenséget követően a japán vezetés először készül arra, hogy újraindítsa az ország egyik atomerőművét. A tavalyi balesetet megelőzően 54 reaktor üzemelt Japánban, amelyek közül jelenleg csak egy van működésben, de karbantartási munkálatok miatt annak is le kell állnia május 5-én - számol be a Reuters. (portfolio.hu)
  • A franciák többsége elutasítja az atomenergiátA franciák többsége elutasítja az atomenergiátFranciaországban 10 emberből nyolcan úgy vélik, hogy az ország túlságosan függ a nukleáris energiától, ezért többféle energiaforrás felhasználása lenne kívánatos. Ugyanakkor 54% szerint teljesen le kellene mondani az atomenergiáról, és helyette a megújulókat kellene fejleszteni és az energiatakarékosságot elősegíteni. (Aiolus News)
  • A NAÜ volt igazgatója kiáll Irán mellettA NAÜ volt igazgatója kiáll Irán mellettKevés ember van a világon, aki annyit foglalkozott volna tömegpusztító fegyverekkel és azok proliferációjával, mint Hans Blix svéd diplomata, aki 1981 és 1997 között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója-, majd 2000-től 2003-ig az Egyesült Nemzetek Szervezetének fő fegyverzetellenőre volt. Al-Dzsazíra hírügynökségnek adott interjújában Blix aggodalmát fejezte ki a NAÜ Iránnal kapcsolatos utóbbi fél évben kiadott jelentéseinek szakszerűségével kapcsolatban. (kitekinto.hu)
  • Hajszálon múlott a nukleáris katasztrófaHajszálon múlott a nukleáris katasztrófaA szerbiai közvélemény a mai napig sem tudja pontosan, mi is történt február végén a vincai nukleáris kutató intézetben és vajon megnőtt-e a radioaktív sugárzás, vagy sem. A vincai kutató intézetben ez év február végén a pincében, ahol őrölt nyersuránt - angol megfelelőjével élve: yellowcake-et, azaz sárga sütit - tároltak, 300-400 liter víz ömlött ki és egyes mérések szerint megemelkedett a sugárzás, más mérések szerint viszont nem. (naplo-online.hu)