Atomenergia
Van-e biztonságos atomerőmű?Van-e biztonságos atomerőmű?

A fukusimai tapasztalatok fényében jogosan merül fel a kérdés, hogy létezik-e biztonságos atomenergia? Vagy másként: mi az a biztonsági szint, amit elvárunk az atomenergiától? Az atomerőművek tervezése, építése és üzemeltetése során tehát alapvető cél, hogy a környezet és a lakosság elfogadhatatlan többlet sugárterhelését elkerüljük. (vg.hu)


  • Fukusima tanulságai

    A katasztrófa évfordulóján a Greenpeace jelentést készített a nukleáris kockázatokról. Nem fogom elfelejteni 2011. március 11-ét és az azt követő napokat. A végigdolgozott éjszakákat, a fukusimai atomkatasztrófa helyszínére küldendő Greenpeace-csapat megszervezésével töltött időt. Gondolatban én is ott voltam Japánban, aggódtam az emberekért, akiket a természeti katasztrófa után egy kibontakozó atomkatasztrófa is fenyegetett. (hvg.hu)


  • Fukusima tanulsága, 3/11 - az atomkatasztrófa napja

    Fukusima megrengette az egész világot, alapvetően megváltoztatva az atomenergiával, illetve az atomerőművekkel kapcsolatos gondolkodást. Kereken egy évvel ezelőtt a Richter-skála szerinti 9-es, katasztrofális erejű földrengés törmelékké és hamuvá változtatta Japán keleti részeit. A földrengés okozta szökőár épületeket és embereket ragadott magával. A természeti katasztrófa csaknem 16 ezer halálos áldozatot követelt, és egy esztendővel a történtek után még mindig majdnem 4000 eltűntet tartanak nyilván. 2011 március 11. hosszú távon mégis a földmozgás kiváltotta fukusimai atomkatasztrófa kapcsán kerül be a történelembe. Fukusima megrengette az egész világot, alapvetően megváltoztatva az atomenergiával, illetve az atomerőművekkel kapcsolatos gondolkodást. (kulfold.ma.hu)


  • Műholdfelvételek készültek az iráni atomlétesítményekről?Műholdfelvételek készültek az iráni atomlétesítményekről?Egy iráni katonai létesítményről készített műholdfelvételekből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői arra következtettek, hogy a létesítményben nukleáris fegyverkísérletet hajthattak végre. A bécsi székhelyű ügynökség diplomatái az AP amerikai hírügynökséggel szerda éjszaka azt közölték, hogy a felvételeken teherautók és földgyaluk láthatók, amelyek minden valószínűség szerint egy kísérlet radioaktív nyomait igyekeztek eltüntetni. (hvg.hu)
  • Fukusima egy év távlatában – körülmények és következményekFukusima egy év távlatában – körülmények és következményekEgy évvel azután, hogy 2011. március 11-én földrengés és szökőár sújtotta Japánt, egy független testület vizsgálata rávilágított arra, hogy milyen hiányosságokkal rendelkezik az ország a katasztrófavédelem és a válságkezelés terén a fukushimai Daiichi atomerőműben. A cikk rámutat arra, hogy az ügynökségek nem voltak felkészülve egy olyan lépcsőzetes nukleáris katasztrófára, ami a cunami után előre látható volt. (Aiolus News)
  • Nem robban az atombomba, ha megjön a segélyNem robban az atombomba, ha megjön a segélyNapról napra változik az észak-koreai retorika, pedig az utóbbi időben ígéretesen alakultak a diplomáciai kapcsolatok. Heteken át dübörgött a csend Észak-Korea körül, majd az elmúlt öt napban gyakorlatilag a feje tetejére állt a világ a földkerekség legbezárkózottabb államában. Dél-Korea hétfőn bejelentette, hogy 200 ezer katonával hadgyakorlatba kezd az északi határ közelében. Két nappal később Phenjan letette a nagy esküt az Egyesült Államoknak, hogy amennyiben megkapja a korábban ígért 240 ezer tonnányi élelmiszersegélyt (az ország lakosságának egy része éhezik, hiszen étel helyett fegyverekre költ a rezsim), hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét. További engedményként felhagynának a nagy hatótávolságú rakéták éles tesztelésével, és még a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreit is beengednék a nukleáris létesítményekbe. (mno.hu)
  • Atomerőmű MagyarországonAtomerőmű Magyarországon1966. december 28-án a magyar és a szovjet kormány egyezményt kötött arról, hogy a Szovjetunió részt vesz „atomerőműnek a Magyar Népköztársaságban történő létesítésében". A megállapodás eredményeként egy évtized múlva megépült paksi atomerőmű és általa termelt villamos energia ma is meghatározó szerepet játszik Magyarország gazdasági életében. (mult-kor.hu)