Atomenergia
Piacot akarnak, vagy atombombát?Piacot akarnak, vagy atombombát?

Egyelőre kérdéses, hogy a nukleáris üzemben elhelyezett több ezer új centrifuga Irán piacszerzési igényeit jelzi, vagy atomhatalmi terveit szolgálja. Az utóbbi hónapokban Irán a Hormuzi-szoros lezárása és az Európai Unió „késleltetett” olajembargója kapcsán került leginkább a híradások homlokterébe. A világ olajexportjának jelentős részét bonyolító szoros blokádja ezekben a napokban talán már kevésbé valószínű – elemzők szerint korábban sem volt az –, az uniós szankcióról ellenben döntés született január közepén, erről tehát nincs vita. Miközben az iráni jegybank megkezdte vagyonának kimenekítését Európából, új fejlemények láttak napvilágot Teherán nukleáris fejlesztései kapcsán. (mno.hu)


  • Irán térfelén van az atomlabda

    Iránnak kell bizonyítania, hogy nukleáris technológiája kizárólag békés célt szolgál - jelentette ki az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben egy sajtótájékoztatón. Ban Ki Munnak meggyőződése, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Iránról szóló legutóbbi jelentése az atomprogram lehetséges katonai alkalmazására enged következtetni. (ma.hu)


  • Irán továbbfejlesztett centrifugákat helyezett üzembe Natanzban

    Irán új, háromszor hatékonyabb centrifugákat helyezett üzembe a natanzi atomerőműben, továbbá bővítette a centrifugák számát - adta hírül az iráni média szerdán. Mahmúd Ahmadinezsád, az iszlám köztársaság elnöke bejelentette, hogy 3 ezer új, hazai centrifugával bővítették az eddigi hatezret, és az első egységeket már üzembe is helyezték. Ez Ferejdún Abbaszi Davani, az Iráni Atomenergia-szervezet vezetője szerint "erőteljes válasz" a nyugati országok "szabotázsakcióira". (inforadio.hu)


  • 2020-ban startol az első lengyel atomerőmű2020-ban startol az első lengyel atomerőműLengyelország az eredeti terveknek megfelelően 2020-ban üzembe helyezi első atomerőművét a PGE energetikai vállalat hétfői közlése szerint. A társaság szóvivője ezzel hétvégi sajtóbeszámolókra reagált, amelyekben az szerepelt, hogy a PGE csak 2025-ben indítja be a termelést az atomerőműben. A szóvivő elmondta, hogy Lengyelország első atomerőművében két, vagy három reaktor lesz, háromezer megawatt kapacitással. (index.hu)
  • Sugárzásmentesítés JapánbanSugárzásmentesítés JapánbanA 2011. március 11-i földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai erőmű radioaktív anyagokkal szennyezte a 2,38 milliárd tonnára becsült romokat. Különböző mértékben szennyeződött a talaj is. A mentesítés folyik: elégetik vagy eltemetik a veszélyes hulladékokat. A legmagasabb sugárzás az erőmű 30 km-es körzetében van, innen kitelepítették a lakosságot és a mentesítés már hónapok óta tart. (Aiolus News)
  • Francia Számvevőszék: Túlságosan drága az atomenergiaFrancia Számvevőszék: Túlságosan drága az atomenergiaA nukleáris energia egyre többe kerül. Ez a konklúziója a francia Számvevőszék beszámolójának a kormány elé terjesztett atomenergia hálózat költségeiről. „Bármilyenek is legyenek, a döntések a villamos energia jelenlegi termelési színvonalának fenntartásáról, rövid és hosszú távú beruházások kellenek, amelyek minimum megduplázzák a beruházás jelenlegi ütemének fenntartását” – írja az állami testület. (Aiolus News)
  • Budapestről szökött a jód FinnországbaBudapestről szökött a jód FinnországbaBudapestről származott az a radioaktív jód-131-es izotóp, amelyet múlt hónapban Finnországban mértek - állapította meg a finn sugárbiztonsági ellenőrző intézet. A Finnországban mért jódizotóp-mennyiség annyira alacsony volt, hogy nem jelentett veszélyt az egészségre, de ugyanúgy jód-131-es izotópot észleltek akkor Svédországban, Norvégiában, Németországban, Ausztriában és Lengyelországban is - számolt be a finn YLE News. (hvg.hu)