Atomenergia
Kína tagadja az atomerőmű-balesetetKína tagadja az atomerőmű-balesetet

Japán lapértesülés szerint októberben baleset történhetett az egyik kínai atomerőműben, amit Peking eltitkol a közvélemény elől. Kína cáfolja a híresztelést. A Japán Atomenergia Ügynökség jelentése szerint Kína eltitkolja a Pekingtől nem messze fekvő atomreaktorában októberben történt balesetet - írta a tokiói Szankei Simbun napilap. Az eset nagy visszhangot váltott ki, mivel a kínai atomprogram számos biztonsági és technológiai hiányosságát feltételezi. (kitekinto.hu)


  • Radioaktív anyagot loptak egy egyiptomi atomerőműből

    Radioaktív anyagot loptak egy egyiptomi atomerőműből az ország földközi-tengeri partján, ed-Dabaában, amely a múlt héten erőszakos tüntetés színhelye volt - írta csütörtökön az al-Ahrám című állami napilap. Az építés alatt álló erőműből egy sugárzó anyagokat tartalmazó konténert eltulajdonítottak, míg egy másik konténert feltörtek, tartalmának egy részét pedig elvitték. (inforadio.hu)


  • „Guruló Csernobil?”

    A Rosatom orosz energetikai cég azt tervezi, hogy 2015-től vonaton szállít mintegy 22 000 tonna nukleáris hulladékot vasúton egy olyan útvonalon, amely számos orosz nagyvárost érint. A vészharangot az Ecodefence orosz könyezetvédő szervezet kongatta meg. Szóvivője, Vlagyimir Szlivjak szerint 300 vonatnyi használt nukleáris fűtőanyag-rakomány áll indulásra készen egy, a szentpétervári kikötő közelében lévő erőműből egy raktárlétesítménybe, amely a Moszkvától 4100 km-re keletre fekvő Zseleznogorszk mellett van. Az út 15 nagyvároson keresztül vezetne. (Aiolus News)


  • Paksi kérdés: bírja-e újabb húsz évig a legrégebbi blokk?Paksi kérdés: bírja-e újabb húsz évig a legrégebbi blokk?Idén lesz harminc éves a paksi atomerőmű legrégebbi blokkja, ám a tervek szerint húsz éves üzemidő hosszabbítást kaphat. Kell-e félnünk egy ilyen idős atomerőműtől? - kérdeztük Pázmándi Tamást, a Magyar Nukleáris Társaság alelnökét. Az Országos Atomenergia Hivatal ez évben engedélyezheti az üzemidő hosszabbítást. Elképzelhető-e, hogy valamilyen ok miatt mégsem kapja meg ezt az engedélyt Paks? (fmh.hu)
  • Válogatott módszerekkel likvidálják az iráni atomtudósokatVálogatott módszerekkel likvidálják az iráni atomtudósokatAutóra tapasztott mágneses bombák, motorra szerelt pokolgép, toroklövés, emberrablás. Nem válogatnak a módszerekben az iráni nukleáris szakértőket sorra likvidáló gyilkosok. A natanzi urándúsító szerdán felrobbantott részlegvezetője néhány év alatt immár az ötödik olyan iráni atomtudós, aki ellen halálos merényletet követnek el. Irán Izraelt gyanúsítja, ami viszont tagadja érintettségét. (origo.hu)
  • Védett iráni dúsítóVédett iráni dúsítóMegkezdte Irán a Kúm vallási központ melletti föld alatti urándúsító üzem működtetését – közölték hétfőn teheráni források. Míg a Natanzban található dúsító földfelszíni, a vallási központ melletti Fodrovban lévő létesítményt mélyen a föld alatt alakították ki, hogy védve legyen az esetleges légi támadásokkal szemben. (hvg.hu)
  • Atomtudós volt a merényletben meghalt iráni professzorAtomtudós volt a merényletben meghalt iráni professzorA natazni urándúsító létesítmény egyik részlegét felügyelő "atomtudós", Ahmadi Rosan a szerdai teheráni pokolgépes merénylet áldozata – áll a FARS iráni hírügynökség angol nyelvű honlapján. Korábban MEHR hírügynökség arról számolt be, hogy a Szanati Sarif egyetem olajipari docense volt az áldozat. (metropol.hu)