Atomenergia
"Az atomenergia már döglődő technológia"

Nem lát esélyt arra az Energiaklub hagyományos energiahordozókkal foglalkozó szakértője, hogy tízmilliárd euróból két új blokk épüljön a paksi atomerőműben. Szerinte már a beruházás bejelentését sem vennék komolyan a nemzetközi piacon, itthon pedig nincs ennyi pénz. Perger András szerint túltermelés lenne áramból, ha mégis beindulna a Paks II, ráadásul "az atomenergia már döglődő technológia, amely gazdaságossági szempontból már nem lesz jobb", szemben például a napenergiával. (Aiolus News)


  • Nem kér a világ az atomenergiából?

    Egyre csökken az atomenergia ázsiója, még azokban az országban is, amelyekben jelenleg felhasználják. Ez derül ki a BBC-nek abból a felméréséből, amelyet 23 olyan országban készítettek, ahol működnek atomreaktorok. (Magyarország nem került bele a körképbe.)A közvélemény-kutatás megállapította, hogy a megkérdezetteknek mindössze 22 százaléka tekinti a nukleáris erőt „viszonylag biztonságos és jelentős energiaforrásnak”. Ezzel szemben 71 % ellenzi új atomerőművek építését, és egyre nagyobb bennük a bizalom a tiszta energiák, valamint az olyan rendszerek iránt, amelyek lehetővé teszik az energia-takarékosságot. Meggyőződésük továbbá, hogy a megújuló források 20 éven belül csaknem teljesen felválthatják a szenet és az atomot. Bár 39% még elfogadja, hogy használják a működő atomreaktorokat, 30% azonnal bezáratná őket. (Aiolus News)


  • Az atommentes jövő reménye 2020 után

    Atomenergia-mentes jövőt vázol fel Magyarországon a Greenpeace környezetvédő szervezet Progresszív energiaforradalom elnevezésű tanulmánya, amelyet a héten mutattak be. A szervezet elsősorban a széndioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Sven Teske, a Greenpeace International energetikai szakértője a Kossuth Rádiónak kifejtette: „Ha átlépünk egy határvonalat, nagyon súlyos és veszélyes folyamatok indulnak el az éghajlatváltozásban. Azt kell célul tűzni, hogy 2050-re a fejenkénti négy tonna/év széndioxid-kibocsátást fél tonnára mérsékeljük”. (mr1-kossuth.hu)


  • Atomerőmű rendhagyó felhasználásraAtomerőmű rendhagyó felhasználásraAnselm Kiefer német festő-szobrász bejelentette, hogy meg szeretné vásárolni a Mülheim-Kärlich-i atomerőművet, amelynek építését Coblenztől nem messze 1986-ban fejezték be, de végleg bezárták a kilencvenes évek végén, biztonsági okokból. A szakvélemények szerint, ugyanis, megtervezésénél alulértékelték a földrengések okozta veszélyeket.A provokatív műveiről ismert művésznek nem ez az első szokatlan lépése. Megvásárolta már a kölni dómot fedő lemezeket is, hogy hatalmas ólomkönyveket alkosson belőlük, amelyeknek lapjai között, mint mondta, „a jövő van eltemetve”.Nem egészen világos, hogy az atomerővel mihez akar kezdeni. Annyit azonban elárult egy német lapnak, hogy fantasztikus építménynek tartja és ezt szánja saját Pantheonjának. (Aiolus News)
  • Dalai Láma: Tekintsünk holisztikusan a nukleáris energiáraDalai Láma: Tekintsünk holisztikusan a nukleáris energiáraAlaposan meglepte híveit és az anti-nukleáris közösséget Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma, aki a japán médiának adott interjúban kijelentette: helye van a nukleáris energiának a világ fejlődésében. Szavainak különös sújt adott, hogy a tibeti spirituális vezető a márciusi japán földrengés és cunami sújtotta területeken tett látogatása után nyilatkozott. (Aiolus News)
  • Belgium a következő atommentes ország?Belgium a következő atommentes ország?Belgium lehet a következő európai ország, amely lemond a nukleáris energiáról Németország és Svájc után. A Renewables International értesülése szerint 2015-től kezdődne az atomenergiától való elszakadás, három reaktor kikapcsolásával. Belgiumban már 2003-ban hoztak egy törvényt az atomerőművek 2015 és 2025 közötti bezárására, de az ország politikai bizonytalansága miatt ezt soha nem erősítették meg. Most úgy tűnik, a politikusok is meg tudtak egyezni. (Aiolus News)
  • 25 éve történt a csernobili katasztrófa25 éve történt a csernobili katasztrófaMv.: - 25 éve történt a csernobili katasztrófa. Erről azonban akkor hivatalosan sem itthon, sem a Szovjetunióban nem lehetett tudni. A tragédiához az erőmű szerkezete és egy rosszul végrehajtott szimulációs gyakorlat vezetett, a reaktor a hibás döntések sorozatának hatására egyszerűen önállósította magát és felrobbant. Nézzük a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket. Nagy András összefoglalója következik. (gondolatjelek.wordpress.com)