Atomenergia
Nehéz átállni új forrásokraNehéz átállni új forrásokra

A nagaszaki atomtámadás múlt héten ünnepelt 66. évfordulójának különös jelentőséget adott az öt hónappal ezelőtti fukusimai atomerőmű-robbanás, ami miatt Nagaszaki polgármestere, Taue Tomihisza ünnepi beszédében drámai felhívást tett közzé: „Hogyan fordulhatott elő, hogy atomtámadást szenvedett országunknak most ismét a halálos sugárzástól kell félnie? Az atomenergia helyett meg kell gyorsítanunk a megújuló energia fejlesztését!” Kan Naoto kormányfő is csatlakozott hozzá, amikor kijelentette, hogy atomenergiától független társadalmat kell létrehozni, ezt a kormány is támogatni fogja. (nol.hu)


  • Paks: nincs szükség azonnali beavatkozásra

    A Paksi Atomerőmű Zrt.-ben nincs szükség semmiféle azonnali beavatkozásra a Japánban történt fukusimai tapasztalatok alapján - közölte a társaság. Az atomerőmű az augusztus 15-i határidőig megküldte jelentését az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) előrehaladtáról. Az OAH a fukusimai atomerőmű-baleset hatására rendelte el a vizsgálatot, ennek eddigi eredményei szerint a paksi atomerőmű védettsége jónak bizonyult a feltételezett kulcseseményekkel, különböző veszélyekkel szemben, a létesítmény blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is. (napi.hu)


  • Áramexporttal készülünk az atomreaktorok leállítására

    A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak megvizsgálta és úgy találta, hogy érdemes lehet hosszabb távon nettó áramimportőrből exportőrré válni. A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak vizsgálatát a Merkel-kabinet 2011. júniusi bejelentését követően azonnal elkezdte - írta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában. (napi.hu)


  • Óriássátorral fedik be a fukusimai reaktortÓriássátorral fedik be a fukusimai reaktortHatalmas műanyagsátorral fedik be a márciusi földrengés és cunami nyomán legsúlyosabban megrongálódott 1. reaktorblokkot a Fukusima Daiicsi atomerőműben. Vatanabe Kodzsi, az erőművet üzemeltető energiaszolgáltató cég, a TEPCO szóvivője tegnap közölte, hogy a sátor építése a héten már meg is kezdődött. Az 1. blokk külső reaktorházának tetőzetét egy hidrogénrobbanás rongálta meg a természeti csapást követően, amikor leállt a hűtés, és rendkívül megnövekedett a nyomás. Az 54 méter magas sátort fémkeret tartja majd, s elvileg megakadályozza, hogy a sugárszennyezett por kijusson az épületből. (nepszava.hu)
  • Életüket kockáztatják az erőműben dolgozókÉletüket kockáztatják az erőműben dolgozókSok japán hajléktalan munkát vállal a fukusimai atomerőműben, ahol tegnap rekordszintű sugárzást mértek a márciusban megrongálódott két reaktor között. „Az erőműben folyó helyreállítási munkákat nem akadályozza a tegnap mért magas sugárzás” – igyekezett megnyugtatni a japánokat a fukusimai erőművet üzemeltető Tepco (Tokyo Electric Power Company) vállalat szóvivője. Ennek ellenére világszerte aggodalommal figyelik a Fukusimából érkező aggasztó híreket. (fn.hu)
  • Miškov: Szlovákia nem működik atomenergia nélkülMiškov: Szlovákia nem működik atomenergia nélkülAz atomenergia Juraj Miškov gazdasági miniszter szerint elengedhetetlen Szlovákia működése szempontjából. A tárcavezető kijelentette: ez a kevés dolgok egyike, amben a koalíció és az ellenzék egyetért. „Meg vagyunk róla győződve, hogy Szlovákia jelenlegi helyzetében nem képes atomenergia nélkül működni” – mondta Miškov a TASR hírügynökségnek. (bumm.sk)
  • Hirosima - a japán kormányfő az atomenergia-mentességért küzdHirosima - a japán kormányfő az atomenergia-mentességért küzdKan Naoto japán miniszterelnök beszédet mondott szombaton Hirosimában az atomtámadás 66. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen, és a márciusi fukusimai atomerőmű-baleset fényében ismét elkötelezte magát amellett, hogy egy atomenergia-mentes társadalom megteremtésén fáradozzon.A katasztrofális baleset radioaktív környezetszennyezést okozott, és óriási aggodalmat keltett mind Japánban, mind az egész világon. (kulfold.ma.hu)