Atomenergia
Gyorsabb urándúsító centrifugákat telepít IránGyorsabb urándúsító centrifugákat telepít Irán

Irán újabb, gyorsabb urándúsító centrifugák telepítését kezdte meg. A teheráni külügyminisztérium erről tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) is. Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő azt mondta, az új centrifugák telepítése megszilárdítja az iszlám köztársaság nukleáris téren elért sikereit. Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hat határozata és komoly nemzetközi büntetőintézkedések sújtják vitatott nukleáris tevékenysége, egyebek közt urándúsítási politikája miatt. A nyugati nagyhatalmak ugyanis a sorozatos teheráni cáfolatok ellenére azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül. (origo.hu)


  • Földalatti bunkerbe menekíti urándúsító centrifugáit Ahmadinezsád

    A brit Telegraph szerint Irán légicsapásoktól tartva földalatti atombunkerbe menekíti nukleáris programját. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aggódik - úgy véli, hogy Irán tömegpusztító fegyver előállításán dolgozik. Hírszerzési információkra hivatkozva számolt be az iráni atomprogram újabb fejezetéről a brit Telegraph. A lap úgy tudja, hogy Teherán a hegyek között lévő nukleáris programját a föld alá költözteti, ahol a létesítmények ellen tudnak állni egy potenciális légi, vagy rakétatámadásnak. Amennyiben Teherán úgy dönt, hogy a jelenleg a hegyek közötti Fowrdow komplexumban található mintegy 3 ezer urándúsító centrifugáját áttelepíti, az a szakértők szerint jelzés lehet arra, hogy végső stádiumába érkezett az ország katonai atomprogramja. (atv.hu)


  • A japán kormányfő végérvényesen megszabadulna az atomenergiától

    Csökkentené országa függőségét a nukleáris energiától Kan Naoto japán kormányfő, aki szerdán olyan társadalom kiépítését jelölte meg célként, amely végül teljesen megszabadulhat az atomenergia használatától. Kan Naoto tokiói sajtóértekezletén hangsúlyozta: a fukusimai atomerőműben a márciusi pusztító erejű földrengés és tengeri szökőár okozta baleset súlyosságából ítélve a jövőben nem tartható fenn a szigetország eddigi atomenergia-politikája. "Ki kell találnunk egy olyan társadalmat, amely meglehet nélküle" - tette hozzá a nukleáris energiából előállított elektromos áramra utalva. (hvg.hu)


  • Irán feltételekhez köti a NAÜ-vel való együttműködésétIrán feltételekhez köti a NAÜ-vel való együttműködésétAz iráni külügyminiszter közölte: Irán hajlandó szorosabban együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), de csak azzal a feltétellel, ha az ENSZ-szerv beszünteti az iráni atomprogram vizsgálatát. Ali Akbar Szálehi azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Amano Jukija NAÜ-főigazgatóval. Az atomsorompó-szerződés betartása felett őrködő bécsi központú szervezet egyelőre nem reagált az iráni külügyminiszter nyilatkozatára, de aligha fogja elfogadni a javaslatot. (kulfold.ma.hu)
  • Elfogadták az új német atomtörvénytElfogadták az új német atomtörvénytA Bundestag után a Bundesrat is áldását adta a németországi atomerőművek bezárásához. A parlament felsőháza pénteken szavazta meg az új "atomtörvényt", amely gyökeres energiapolitikai fordulatot irányoz elő Németországban. Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális koalíció által előterjesztett határozat kimondja, hogy Németország legkésőbb 2022-ig fokozatosan bezárja atomerőműveit. A 17 erőműből ténylegesen azonban már csak kilenc bezárása van hátra, a kormány ugyanis a nyolc legrégebbi erőművet a Fukusimában történtek nyomán azonnali hatállyal bezárta, és azokat nem is indították újra. A többi kilencet a biztonságos energiaellátás érdekében 2022-ig fokozatosan vonják ki a forgalomból. Ez azt jelenti, hogy hatot közülük 2021-ig, a többi hármat pedig 2022-ben. (napi.hu)
  • Nincs alternatívája a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításánakNincs alternatívája a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításánakA klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón 2011. július 7-én nyilatkozott. A 15 éve megszületett atomtörvény első átfogó módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján júniusban fogadta el az Országgyűlés. A szabályok korrekcióját a jelentős mértékben megváltozott nemzetközi előírások és a hazai gyakorlati tapasztalatok tették szükségessé. Az eredeti törvényhez hasonlóan annak módosítása is a nukleáris biztonság mindenekfelett álló szempontját állítja a középpontba. (gondola.hu)
  • Megküzdenének a fenntartásokkalMegküzdenének a fenntartásokkalA japán kormány stresszvizsgálatok végrehajtását fontolja atomerőműveiben annak érdekében, hogy enyhítse a fukusimai erőmű balesete miatt a lakosság körében kialakult atomenergiával szembeni fenntartásokat – közölte Edano Jukio főtitkár és kormányszóvivő szerdán. A főtitkár bejelentette, hogy utasítást adott a kereskedelmi miniszter Kaieda Banrinak és az atomkatasztrófa miatt kinevezett atomügyi miniszter Hoszono Gosinak az új stresszvizsgálatok kidolgozására. Ezek hasonlóak lesznek az európai államokban végrehajtott terhelési próbákhoz – közölte a politikus parlamenti felszólalásban. (mno.hu)