Atomenergia
Újabb népszavazás az atomról?Újabb népszavazás az atomról?

Elképzelhető, hogy Olaszország után Lengyelországban is népszavazást tartanak az atomenergia használatáról. Míg azonban az olasz referendumon biztosra lehetett venni az atomprogram elutasítását, addig Lengyelországban a fukusimai katasztrófa ellenére is jelentős a nukleáris energia támogatottsága a közvélemény körében. A jelenleg atommentes Lengyelországban júliusban lép életbe az a törvénycsomag, amely alapján szűk húsz éven belül két, összesen 6000 megawatt teljesítményű atomerőművet építenének fel. A napokban Donald Tusk kormányfő azonban úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy népszavazást tartanak a program beindításáról. (vg.hu)


  • Irán nem fél az atomfegyvertől

    Irán nem fél attól, hogy atomfegyvert állítson elő, bár nincs ilyen szándéka - jelentette ki csütörtökön Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő. "Ha valóban elő akarunk állítani egy bombát, akkor nem félünk senkitől" - mondta az elnök az állami televízióban. Irán régóta hangoztatja, hogy nukleáris programja békés célú, csak áramtermelésre irányul egy jövőbeli atomreaktor-hálózat számára. (metropol.hu)


  • Árvíz fenyegeti a nebraskai erőműveket

    Az erőművek szigetként emelkednek ki az elárasztott területekből. Katonák és dolgozók homokzsákokból védőgátat építenek. Aggodalomra ad okot, hogy az elkövetkező időkre heves esőzéseket jósolnak. Az amerikai Nebraska államban fekvő Fort Calhoun és Cooper atomerőművet árvíz fenyegeti. Több heti heves esőzések után a Missouri folyó kilépett medréből, és elárasztotta az erőművek körüli területet. (hirado.hu)


  • Az amerikai atomerőművek 75 százaléka szivárogAz amerikai atomerőművek 75 százaléka szivárogMintegy 50, az Egyesült Államok területén működő atomerőműről derült ki, hogy valamilyen mértékben radioaktív trícium szivárog belőlük. A trícium a hidrogén radioaktív izotópja és míg azt hozzá kell tenni, hogy ez a szivárgás egyelőre az erőművek határain belül maradt és nem érte el a lakossági fogyasztásra szánt vízforrásokat, de mégis, az USA-ban működő 65-ből 48 létesítményben igenis szivárog - nagyrészt az elöregedő, föld alatt lévő vezetékeken keresztül. (hir24.hu)
  • AtomcsereAtomcsereA már többször végleg leírt szén, mint energiaforrás támogatottsága megelőzte az atomenergiát - derült ki egy friss nemzetközi felmérésből. Az már eddig sem volt kérdéses, hogy a nap-, szél- és a vízenergia népszerűsége (90 százalék feletti a támogatottságuk) utcahosszal megelőzi a környezetbarátnak nem nevezhető földgázét és szénét, de az atomenergia-pártiak számának jelentős csökkenése (54 százalékról 38-ra estek vissza) azért némi meglepetéssel szolgál. (boon.hu)
  • Kiengedik a szellemet a palackból JapánbanKiengedik a szellemet a palackból JapánbanA márciusi földrengés és szökőár következtében sérült Fukusima Daiicsi atomerőmű kettes reaktorát most először nyitják meg a katasztrófa óta. Ezt a létesítményt üzemeltető cég, a TEPCO jelentette be tegnap Japánban. Junicsi Macumoto, a TEPCO tisztségviselője Tokióban elmondta, a fukusimai erőmű súlyosan sérült 2-es reaktorának ajtaját óvatosan nyitják majd ki, hogy a sugárszennyezett port ne kavarják fel. A vállalat szerint csak minimális radioaktív levegő jut ki a szabadba, mely "reményeik szerint nem lesz komoly hatással a környezetre". "Erre azért van szükség, hogy a 99,9 százalékosra nőtt páratartalmat lecsökkentsük, mely a kárelhárítási munkálatokat akadályozza" - magyarázta Macumoto. (nepszava.hu)
  • Vészforgatókönyv készül PaksonVészforgatókönyv készül PaksonOktóber végéig kell elkészíteni a Paksi Atomerőmű stressztesztjét, amelyben egyebek mellett értékelni kell, hogy az eddig elvégzett földrengés-állósági vizsgálatok, elemzések elegendően teljeskörűek voltak-e - derül ki az Országos Atomenergia Hivatal szakmai anyagából. A felülvizsgálat a fukusimai baleset körülményeire és tanulságaira koncentrál, de ezek levonására az eddig eltelt idő nem volt elégséges a hivatal szerint. (napi.hu)