Atomenergia
Befejeződött a tényfeltárás JapánbanBefejeződött a tényfeltárás Japánban

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nemzetközi tényfeltáró csoportja befejezte látogatását Japánban. A misszióban részt vevők a japán hatóságoknak átadott összefoglalóban egy sor előzetes következtetést és tanulságot fogalmaztak meg a külső veszélyek, a súlyos balesetek kezelése és a balesetelhárítás területén - tette közzé az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Az OAH honlapján olvasható közlemény ismerteti: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemzetközi tényfeltáró missziót szervezett a japán kormány kérésére. A csapat feladata a NAÜ és a japán kormány közötti megállapodásnak megfelelően az volt, hogy azonosítsa a fukusimai atomerőmű földrengés és szökőár okozta balesetének tanulságait, ami világszerte elősegítheti a nukleáris biztonság növelését. A tényfeltárás helyszínei között ott volt a TEPCO Elektromos Művek fukusimai atomerőműve is. (nepszava.hu)


  • Népszavazást tartanak Olaszországban az atomenergia hasznosításáról

    Az olasz kormány megpróbálta megakadályozni, hogy népszavazást tartsanak a nukleáris energia hasznosításáról, de a semmítőszék szerdán elfogadta a baloldali pártok érvelését, ezért már nyomják a szavazócédulákat. A voksolást június 12-én és 13-án tartják meg. A legfelsőbb szintű olasz bírói fórum szerdán engedélyezte a június 12-i és 13-i népszavazás megtartását az atomenergia hasznosításáról. A kormány előzőleg próbálta meggátolni a referendum megrendezését, ám ez nem sikerült. Baloldali pártok és környezetvédők szerint fontos, hogy az olaszok elmondhassák a véleményüket erről a kérdésről. (origo)


  • Nekimennek Merkelnek az energetikai cégek

    A németországi nukleáris erőműveket üzemeltető cégek - az E.ON, az RWE, az EnBW és a Vatenfall - közül szerdán kettő is közölte, hogy a kormánytól kártérítést követel, és a rájuk kivetett, úgynevezett fűtőelemadót jogi úton támadja meg. A szóban forgó két cég, az E.ON és az RWE az atomenergia alkalmazásáról tervezett lemondást egyaránt elsietettnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy a kormányzati tervek nyomán a fűtőelemadó minden jogi alapját elveszítette. (hvg.hu)


  • Két atomerőművet is építenének LengyelországbanKét atomerőművet is építenének LengyelországbanA lengyel kormány becsvágyó célkitűzése értelmében 2030-ig két, összesen 6 ezer megawatt teljesítményű atomerőművet építenének Lengyelországban - írta a Rzeczpospolita hétfőn. A lengyel lap megemlíti, hogy miközben a fukusimai katasztrófa nyomán a német kormány az atomerőművek bezárásáról hozott döntést, Svájc megtiltotta újabb atomerőművek építését, Olaszországban is ejtették az ilyen erőművek építésére vonatkozó terveket, és ez a kérdés Ausztriában sem merül fel, vannak országok - Lengyelország, Csehország, Litvánia, Bulgária, Nagy-Britannia, Franciaország vagy Spanyolország -, amelyek új atomerőművek építésére és a jelenleg működő erőművek fenntartására törekszenek. (HVG)
  • Áramhálózat-összeomlással fenyeget a német atomenergia-stopÁramhálózat-összeomlással fenyeget a német atomenergia-stopNémetország 2022-ig bezárja atomerőműveit, ezzel az ország energiaellátásának negyedét kell addigra más forrásokból biztosítaniuk. A japán nukleáris baleset, valamint az atomerőművek elleni országos tiltakozások nyomán a Merkel-kormány energiapolitikájában markáns fordulat látható, például visszavonták azt a tavalyi őszi tervet, amely alapján egyes atomerőművek futamidejét meghosszabbítanák. (Gazdasági Rádió) + (VIDEÓ!)
  • Svájc búcsút mond az atomenergiánakSvájc búcsút mond az atomenergiának2034-ig fokozatosan bezárja atomerőműveit Svájc, amelyekre jelenleg még negyven százalékban támaszkodik az ország. A legöregebb atomerőmű bezárására 2019-ben kerülhet sor, de a kormány tervei szerint ez a sors vár a jelenlegi legfiatalabbra is, 2034-ben. Az indok nem a svájci atomerőművek biztonságosságának hiányában keresendő, mivel azok az elvégzett stresszteszteken jól vizsgáztak, de az emberek véleménye a fukusimai események óta gyökeresen megváltozott az atomenergiával kapcsolatban.
  • A színfalak mögött pörög a kormány a sokmilliárdos atomüzletenA színfalak mögött pörög a kormány a sokmilliárdos atomüzletenBár a kormány és a Magyar Villamos Művek nem veri nagydobra, a színfalak mögött már javában zajlik az új paksi atomreaktorok előkészítése. Egy kormányzati tisztviselő szerint az Orbán-kormány nem kívánja újra megnyitni a vitát az atomenergiáról, és ez látszik abból, hogy már konkrét reaktorgyártókkal tárgyalnak. Az atomlobbi eközben még többet akar: azt szeretnék elérni, hogy két évtized múlva Paks mellett még egy atomerőmű épüljön. (origo)