Atomenergia
10 perces váltásokban mehetnek be a mérnökök a fukusimai erőműbe10 perces váltásokban mehetnek be a mérnökök a fukusimai erőműbe

Eddig csak a robotok közelíthették meg a létesítményt a fokozott veszélyhelyzet miatt, de most mát az atomerőművet üzemeltető Tepco vállalat szerint nem kell hidrogén robbanástól tartani, így ha rövid időközökben is, de újra emberek dolgozhatnak a reaktorok közelében. Az atomerőmű 1-es blokkjában a cég vezetője szerint a hűtési munkálatok jól haladnak a hidrogén koncentráció pedig 1 százalékra csökkent, így robbanásveszélytől már nem kell tartani. A légszűrő berendezéseket 12 mérnök 10 percenkénti váltóműszakban szereli fel a létesítményben.


 • Stresszteszt Pakson nyilvánosan

  „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok” miközben a Paksi Atomerőművet nyilvánosan tesztelni fogják. Amint Európai Unió megállapodása megszületik stresszteszt kritériumairól, elkezdődhetnek a próbák. Ez év végéig 143 atomerőműben végeznek majd hasonló vizsgálatokat, az eddigieknél szigorúbb feltételek szerint. A japán atomerőmű katasztrófának tehát pozitív hozadéka is van, ami a biztonságosabb atomenergia felé tereli a világot.


 • Húsvéti békemenet atomenergia ellenes színezettel

  Németország nagyobb városaiban, többek között Hamburgban, Münchenben és Berlinben is a húsvéti békemenetek atomenergia ellenes tiltakozó színezetet kaptak. A tüntetést szervezők a megmozdulások kiteljesedését a hétfői napra ígérik, de azok már pénteken megkezdődtek. Az atomellenes tüntetéseknek, amelyek már nem újkeletűek Németországban csak újabb erőt adott a japán atomerőműveknél történt katasztrofális eseménysorozat.


 • Földalatti fal építésével zárnák körbe a sérült reaktorokatFöldalatti fal építésével zárnák körbe a sérült reaktorokatA sugárszennyezett víz talajba szivárgása ellen tizenöt méter mélyre leásott beton záróréteget építene a Tokyo Electric Power. A sérült reaktorok hűtéséhez rengeteg vizet használnak fel, mely eközben sugárszennyezetté válik, így e fertőzött víz talajba szivárgását kívánják elkerülni a tervezett módszerrel. A további szennyezések csökkentése érdekében igyekeznek kevesebb vizet használni a hűtéshez, de a túlhevülő reaktorok ezt nem mindig teszik lehetővé.
 • Robotok szimatolnak az atomerőmű belsejébenRobotok szimatolnak az atomerőmű belsejébenAz emberek helyett mentek adatokat gyűjteni a megrongálódott fukusimai erőmű egyes és hármas blokkjába az amerikai gyártmányú robotok. Az épületek maradványait felderítve a mérték a radioaktivitást, a hőmérsékletet és a nyomást. Az egyes blokkban az óránként mért 49, míg a hármasban 57 milisiever radioaktivitási szint nem teszi lehetővé, hogy embereket is küldjenek a károk helyreállítására, így a továbbiakban is robotok fognak benyitni az ajtókon, ablakokon. (VIDEÓ!)
 • A tórium kiút lehet az atomenergia számáraA tórium kiút lehet az atomenergia számáraEllentétek feszülnek egymásnak a nukleáris katasztrófáktól való fokozódó félelmek miatt kialakult atomenergia ellenesség, valamint a világ egyre növekvő energiaigénye között, amelyet a zöldenergia rövidtávon még nem tud kielégíteni. Az évek óta folyó kísérletek közül, amelyek új üzemanyagokkal, biztonságosabb körülmények között, jelentős energiaellátást biztosíthatnak a fluorid só olvadékos tórium reaktor (LFTR) látszik nyerőnek. A jelenlegi atomreaktorok üzemanyagánál az uránnál tömegarányosan kétszázszor több energia nyerhető a tóriumból,, megfelelő körülmények között és biztonságosan, ráadásul tóriumból, az uránhoz képest jóval nagyobb, 80-100 évre elegendő a Föld készlete.
 • Új német atomtörvény jönÚj német atomtörvény jönAz atomenergiától való végleges elszakadást vetíti elő a német törekvés, melynek szellemében júniusban újból tárgyalásokra ülnek össze a tartományi vezetők és a kormány képviselői, hogy június 6 –ra véglegesíthessék az új atomtörvényt, amely még a nyáron életbe is léphet. Az atomenergia mielőbbi leépítése mellett a zöldenergiát, azon belül is a szélenergiát 5 milliárd eurós hitelkerettel erősíti a kormány. A gyorsabb és hatékonyabb megvalósulásokat a kormányzat és a tartományok közötti egységes tervezési és engedélyeztetési szabályokkal is erősíteni fogják Németországban Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint.
 • Forró helyzetForró helyzetMég három hónapig is eltarthat a sérült fukushimai atomreaktorok stabilizálása a Tepco áramszolgáltató jelenleg alkalmazott eljárásával, amely a fűtőrudak fokozatos elárasztását választotta. A viszonylag kevés hűtővíz reaktorokra vezetése apránként vonja el a hőt a blokkokból, amely eljárás kisebb robbanásveszéllyel jár, mintha nagy mennyiségű vízzel gyorsabban hűtve, de a hidrogén keletkezésével járó robbanásveszélyt kockáztatnák. A jelenlegi módszer is veszélyeket rejt, mivel a nem elegendő hűtővíz miatt már előfordult, hogy a reaktor hőmérséklete 204 ºC –ra hevült, rontva a hűtés hatásfokát, amely fűtőrudak összeolvadásával is járhat.
 • Két hét alatt a Marson a nukleáris hajtóművel
 • Támad az atomipar
 • Pánikra nincs ok Európában