Atomenergia
Tovább romlott a helyzet Japánban, összedőlt a Fukusima 1 atomerőmű épületeTovább romlott a helyzet Japánban, összedőlt a Fukusima 1 atomerőmű épülete

A Tokiótól 240 kilométerre lévő Fukusima 1 atomerőműben szombat reggel a reaktor hűtéséhez használt hidrogén berobbant, rombadöntve az erőmű falait, melyből csak az acélvázak maradtak éppen. A baleset során a erőműből radioaktív gőz került ki. A sérült reaktor vezérlőtermében ezerszeres sugárzási szintet mértek, míg a távolabb nyolcszoros értéket regisztráltak. A környékről százezer ember evakuálását rendelte el a kormány és várhatóan további tízezreket kell még kitelepíteni. (VIDEÓ!)


 • Csapást mért a természet. Már a 3-as blokknál is meleg a helyzet.

  Hűtési problémák merültek fel a fukusimai atomerőmű hármas blokkjánál is. Az 1-es blokknál, amely legelőször sérült meg, csökkentik a nyomást és a biztonsági acéltartályt bórsavas tengervízzel hűtik, de a környezetbe jód és cézium jutott és bár feltételezhetően a blokk zónája megolvadt, a biztonsági acéltartály sértetlen maradt . A kettesszámú blokknál is nyomáscsökkentésre volt szükség, majd vasárnap hajnalra a hármas blokknál szintén hűtési problémák merültek fel, ahol ellenőrzött kibocsátással kell csökkenteni a nyomást. Fennáll a veszélye annak, hogy az egyes blokkhoz hasonlóan itt is robbanás következik be. A környékről kitelepítettek száma már eléri a kétszázezer főt, az evakuálási zóna sugara pedig 20 kilométer. Így kezdődött: (VIDEÓ!)


 • Japánban a földrengés nem kímélte az atomerőműveket sem

  A péntek reggeli 8,9-es erejű Japánt ért földrengés az energiaellátásban is zavarokat okozott. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közlése szerint biztonsági okokból leállítottak négy atomerőművet Japánban. A négy atomerőműben tizenegy reaktor automatikusan állt le, melyből egyben a hűtési rendszer is meghibásodott. Ilyen esetben a hűtőrendszer feladatát, tartalék dízelgenerátorok látják el, amelyek viszont nem indultak el. A meghibásodások kapcsán az egész atomipar elgondolkodtató jelzést kapott, mivel hasonló eset bárhol előfordulhat.


 • Ha Allah is úgy akarjaHa Allah is úgy akarjaIrán a nyugati hatalmak akaratának ellenére is mindenáron folytatja atomprogramját. A mára nukleáris technikában fejlett országok közé felsorakozott perzsa államban, a teheráni műszaki egyetemen már 1967-óta működik egy 5 MW-os kisérleti atomreaktor, amelyet még az amerikaiak építettek, majd 1992-ben argentin szakemberek modernizáltak. Az atomsorompó egyezmény, melynek Irán is tagja, megengedi, hogy azok az országok, akik nem rendelkeznek nukleáris technológiával, megszerezhetik azt.
 • Banglades megépíti első atomerőművétBanglades megépíti első atomerőművétKözel két milliárd dolláros költséggel legkésőbb 2018-ra készülhet el Banglades kétezer MW teljesítményű atomerőműve, melynek technikai hátterét a Roszatom, az orosz atomenergiai vállalat adja. A felek már előzetesen megállapodtak a fűtőanyag szállításáról és azok elhasználódása utáni visszaszállításáról is, de a végleges szerződést csak áprilisban hagyják jóvá. A dél-ázsiai ország jelenleg energiahiánnyal küzd és a lakosságnak kevesebb mint ötven százaléka részesül villamos energia ellátásban.
 • Olcsó áram, növekvő profit, üzemidő hosszabbítás és kapacitásbővítésOlcsó áram, növekvő profit, üzemidő hosszabbítás és kapacitásbővítésA Paksi Atomerőmű a hazai villamos energia termelés 42,1 százalékát teszi ki és mindezt a legolcsóbban állítja elő. Tavaly közel 16 terawattóra villamos energia termelésével a hazai atomerőmű eddigi legsikeresebb évét zárta, 90 százalékos teljesítmény kihasználás mellett. Az erőmű jövőjét részben az üzemidő meghosszabbítása valamint új blokkok építése jelenti, összhangban a gazdaságos hazai energiaellátással. A régi blokkok üzemidejének meghosszabbítása érdekében a szükséges engedélyek beszerzése már folyamatban van, míg az új blokkok építése politikai elhatározás és finanszírozási döntések kérdése, amely egy évtizednél is hosszabb megvalósulást jelenthet.
 • Nukleáris monstrumokat helyettesítő mini atomerőművekNukleáris monstrumokat helyettesítő mini atomerőművekReálisan megtérülő befektetést, decentralizált energiaellátást, soklépcsős bővíthetőséget, gyors üzembeállíthatóságot, kiöregedő fosszilis erőművek helyettesítését, fogyasztói igényekhez való alkalmazkodást, kisebb energiaszállítási veszteséget és a megújuló energiaforrások bővüléséhez jobban illeszkedő, skálázhatóságot, rugalmasságot jelenthetnek a mini atomreaktorok. A nukleáris reneszánsz korszakát a miniatűr atomreaktorok sokkal inkább elhozhatják, mint a hatalmas tőkebefektetéssel, hosszú idő alatt megvalósítható atomerőmű monstrumok, melyek aggasztóan hosszú megtérülési idejük mellett hatalmas és kiszámíthatatlan állami befektetések révén az adófizetők pénzét terhelik.
 • Az atombiztos energiaAz atombiztos energiaA növekvő energia-és ellátásbiztonság igénye valamint a szén-dioxid mentes energiaellátásra való törekvések egyaránt kedveznek az atomenergia további térnyerésének. A világviszonylatban is megfigyelhető jelenség néhány kivételtől eltekintve a korábban az atomerőművektől fanyalgó európai országokat is barátságosabbá tette a nukleáris energia felhasználásával kapcsolatban. A lengyelek elhatározták, hogy két atomerőművet is felépítenek, amelyek közül az első már tíz éven belül üzemelhet, míg a másodikat is megépítik 2030-ig. Bulgáriában valamivel határozatlanabb módon, de szintén az atomenergia felé kacsintgat a politika. A kivitelezés költségei jelentős terhet rónának az országra, de a növekvő energiaigény és az ellátásbiztonság kezdi a mérleget a pozitív döntés irányába terelni. Az olaszokban még élénken él a csernobili rémkép, többek közt emiatt is húsz évig „atomcsend” volt jellemző az energiapolitikában...
 • Irán saját nukleáris technológiája már nem szorul külső segítségre
 • Energia dilemma
 • Csernobilban mától áramszünet lehet
 • Nem viszik MajakbaNem viszik MajakbaEredetileg az oroszországi Majakba küldték volna egy bezárt német atomreaktor elhasznált fűtőelemeit, de Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter meggondolta magát arra hivatkozva, hogy az oroszok technikai feltételei nem egyeztethetőek össze a német elvárásokkal. A Drezdával szomszédos rossendorfi atomreaktort biztonsági okokból állították le és annak nukleáris hulladékát vitték volna Majakba. Mit lehet tudni erről a Majak nevű helyről és mi történik ott valójában. Mitől rettenhetett meg a német környezetvédelmi miniszter? Lássuk....(Csak erős idegzetűeknek. Kattintson a képre!)
 • Az ENSZ és Oroszország is nukleáris fűtőanyagot spájzol
 • A nukleáris Mars-járó alaposan körbenéz
 • Az utolsó ütőkártya