Atomenergia
Szigorúan ellenőrzött vonatokSzigorúan ellenőrzött vonatok

Az elmúlt hétvégén Magyarországon áthaladó atomvonat nagy tisztaságú urán szállítmányát a terrorcselekményektől féltve, fokozott biztonsági intézkedések mellett titkos útvonalon és időzítéssel juttatták tovább a szlovéniai kikötőbe, hogy onnan hajóra átrakva az Adriai-tengeren továbbíthassák végső céljába Oroszországba. Az atomreaktoroknál megszokott üzemanyagnál jóval nagyobb dúsítású fűtőelemek Szerbiából, egy kutatóreaktorból származtak és azok kissé leromlott és elhanyagolt állapota különös odafigyelést igényelt. A terroristák által piszkos bombaként alkalmazható alapanyag kifejezetten indokolttá tette a körültekintő szállítást.


 • Zöld a lámpa, hasadhat a mag, a szükség törvényt bont

  Az atomenergia jelentősége az utóbbi időben Európában is felértékelődött, így a korábbi korlátozó és leépítő folyamat megfordult Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Lengyelországban és Skandináviában is. A Paksi Atomerőmű bővítése is elkerülhetetlennek látszik, mivel az olcsó és szén-dioxid kibocsátástól mentes energiára szükség van és a fejlesztést a politika is támogatja, nem is gördít elé akadályt. Az energia áringadozását lehetővé teszi a tárolható sűrű energiahordozó, amelyből egy kisebb tárolóteremben a paksi erőműben 2 évre elegendő mennyiség is elfér.


 • Túljárt a tüntetők eszén az atomvonat

  A Franciaországból induló nukleáris hulladékokat szállító szerelvény a német célállomása felé haladva egy éjszakai gyors útvonal változtatással kikerülte az atomenergia ellen tüntetőket. A tömegesen összegyűlt zöld aktivisták Strasbourg északi részén vártak a szállítmány átkelésére, de a vonat a város déli részén simán meglógott az orruk elől. A hoppon maradt aktivisták már tervezik a visszavágást és a Hamburg közelében lévő célállomás elé harmincezres tömeget szervezve még a vonat megállításától sem riadnak vissza.


 • Szőnyeg alá már nem söpörhetőSzőnyeg alá már nem söpörhetőA legveszélyesebb nukleáris hulladékokból az EU-ban évente hétezer köbméter keletkezik, majd átmeneti tárolókban várja további sorsát. A megnyugtató és végleges megoldás a magas aktivitású nukleáris szemét tárolására az Unión belül eddig váratott magára, így jobb és olcsóbb lehetőség híján Oroszországba vagy ázsiai országokba került. Abba már jobb bele sem gondolni, hogy a célállomáson mi lehet a további sorsa az atomszemétnek, kik és milyen módon kezelik vagy mire használják, de a szőnyeg alá söpört probléma a jövőben már új megoldást kíván.
 • Atomenergiát akar a legnagyobb kőolajexportőr isAtomenergiát akar a legnagyobb kőolajexportőr isA változás szele már Szaúd-Arábiában is érzékelhető, pedig a kőolajban dúskáló arab országnak biztosan vannak tartalékai a fekete aranyból. Valamit mégis érezhetnek az arabok a jövőben bekövetkező változásokról, mivel szélsebes iramban tárgyalnak az atomenergia felhasználás lehetőségeiről, most többnyire Oroszországgal. Már két évvel ezelőtt létrejött egy megállapodás a szaúdi kormány és az USA között, egy az Abdullah király nevével kezdődő King Cityben létrehozandó nukleáris és megújuló energia kutatóközpontról.
 • Venezuelai atomközpont orosz segítséggelVenezuelai atomközpont orosz segítséggelNukleáris együttműködésről szóló keretegyezményt írt alá Moszkvában Hugo Chávez és Dimitrij Medvegyev egy venezuelai atomközpont létrehozásáról, melyben két atomreaktor felépítésére is sor kerül. Pontos részletekről még nem lehet tudni, így arról sem, hogy hol és mekkora teljesítményű reaktorokat fognak felépíteni. Mivel Venezuela nem rendelkezik tapasztalatokkal és technológiával az atomenergia felhasználásában, így jól jön az orosz segítség. Az együttműködés része egy fegyverüzlet is, amelyben Venezuela kalasnyikovokat, lőszereket és harci helikoptereket fog összeszerelni, valamint tankokat és rakétákat vásárol az oroszoktól, merthogy az üzlet az üzlet.
 • Nem vírus, hanem szivárgás miatt késik az iráni atomenergiaNem vírus, hanem szivárgás miatt késik az iráni atomenergiaA busehri atomerőművet már augusztusban feltöltötték üzemanyaggal, de azóta sem táplál az iráni villamos hálózatba. Korábbi feltételezések szerint egy számítógépes vírus a Stuxnet okozta a késést, ami már Kínában is elterjedt a hasonló létesítményeknél. Az iráni atomenergia ügynökség szűkszavú nyilatkozata szerint nem ez volt az oka csúszásnak, hanem, egy kisebb szivárgás egy vízmedencében.
 • Tizenöt gigawatt keleti blokkTizenöt gigawatt keleti blokkA Vietnámban építendő atomerőművek beszállítója Oroszország lehet, legalábbis a nagyon kedvező ajánlatból nem nehéz erre következtetni. Már 2009-ben aláírta a két ország az együttműködésről szóló megállapodást az első vietnámi atomerőmű megépítéséről, így tíz éven belül megépülhet az 1000 megawattos kapacitás. A távolabbi tervekben összesen tizenöt gigawattos atomerőmű kapacitás épülne ki Vietnámban orosz segítséggel. A kiégett fűtőelemeket az oroszok visszafogadják és feldolgozzák, így a biztonsági gondokat is leveszik Vietnám válláról.
 • Arab atomláz
 • Jó úton a fúziós reaktor
 • Aggódó sógorok