Atomenergia
Egyiptom is atomerőművet építEgyiptom is atomerőművet épít

Egyiptomban már néhány éve már tervezik, hogy atomerőműveket építenek, de az államfő most konkrét feladatot adott kormányának, hogy kezdjék meg az első atomerőmű megépítését. A nukleáris létesítmény megépítése kapcsán Egyiptom együttműködik majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, hogy a látszatát is elkerülje annak, hogy atomfegyver előállítására törekednének.


 • Töltik az atomerőművet Iránban

  Oroszországból érkezett az üzemanyag Irán atomerőművébe. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése mellett és ünnepélyes keretek között megkezdték a 163 fűtőelem elhelyezését a reaktorba, amelynek munkafolyamata két hétig is eltarthat. Az atomerőmű már ősszel villamos áramot fog táplálni az elektromos hálózatba. A későbbiekben az elhasznált fűtőelemek visszakerülnek Oroszországba, így ezekből biztosan nem készülhet nukleáris fegyver. Irán ettől függetlenül folytatja sokat bírált atomprogramját és az urándúsítást, mondván, később önellátó lehet a nukleáris üzemanyag ellátásban.


 • Irán atomerőműve orosz üzemanyagot kap

  Az iráni atomprogram az utóbbi időben nagy port kavart, júniusban már szankciókat is bevezetett az ENSZ és az EU, arra hivatkozva, hogy urándúsító tevékenységük atomfegyver készítésére is alkalmassá teheti az arab országot, ami nem megengedhető a politikailag egyébként is instabil térségben. Az Irán déli részén orosz technikai segítséggel épült iráni atomerőmű jövő héten induló tesztüzeméhez az oroszok szállítják a 20 %-os urán üzemanyagot.


 • Tűzfészkek a sugárfertőzött erdőkben isTűzfészkek a sugárfertőzött erdőkben isOroszországban az erdőtüzek sugárfertőzött területeken is pusztítottak, így a Csernobilhez közeli erdők környékén is több ezer hektáron voltak tüzek. A tűz a levegőbe juttathatja a radioaktív anyagokat, ennek veszélyét az orosz hatóságok is elismerik, de mindent megtesznek a veszély elhárítása érdekében. Állításuk szerint urai a helyzetnek és nincs ok az aggodalomra. A sugárzást folyamatosan mérik, ami nem haladja meg a határértékeket. A tűzoltók keményen dolgoznak és a szerdai eső is besegített az oltásban.
 • Nem történt nukleáris balesetNem történt nukleáris balesetA leningrádi atomerőmű négyes blokkjának szerdai hajnali leállása egy szivattyú hibájából történt. Az atomerőműben négy blokk üzemel, egyenként egy GW kapacitással. Az 1-es blokkot éppen karbantartják, a 4-es blokk pedig automtikusan leállt, de mindez nem jelentett veszélyt, sem balesetet és a környéken semmilyen sugárzásnövekedést nem jeleztek. Az INES a nukleáris baleseteket osztályozó skála szerinti besorolásban is jelentéktelennek minősítették a történteket, mert sem a személyzet sem az erőmű nem volt veszélyben.
 • Erdőtűz elől evakuált orosz nukleáris kutatóintézetErdőtűz elől evakuált orosz nukleáris kutatóintézetAz Oroszországban tomboló erdőtüzek már kezdték megközelíteni a Szarov városában lévő katonai nukleáris kutatóbázist, így a szükséges intézkedéseket megtették és minden veszélyes anyagot biztonságos helyre szállítottak. Az orosz atomenergia ügynökség állítása szerint nincs ok aggodalomra, nem kell tartani sem radioaktív szennyeződéstől, sem egyéb környezeti kockázatoktól. A titkos nukleáris kutatóbázis körzetében és Oroszország több térségében továbbra is tombolnak az erdőtüzek.
 • Pakisztán és az USA együttműködne az atomenergia területénPakisztán és az USA együttműködne az atomenergia területénPakisztánban jelenleg két atomerőmű üzemel, de újabb reaktorokat is építenének. 2003-ban Kínával írtak alá szándéknyilatkozatot a Chasnupp-2 nevű reaktor megépítésére. Hillary Clinton júliusban egy iszlámábádi látogatásakor tett nyilatkozatában kitért arra, hogy az USA együttműködne Pakisztán polgári célú nukleáris fejlesztéseiben. Az együttműködést egyelőre gátolni látszik az a helyzet, hogy Pakisztán még nem írta alá az Atomsorompó Egyezményt. Kína szerint a helyzet hasonlít a korábban India esetében is felmerült problematikára, amit az egyezmény irányelveinek módosításával lehetett orvosolni.
 • Ritka madarak fészke lett a Three Mile Island-i egykori atomerőműRitka madarak fészke lett a Three Mile Island-i egykori atomerőműNapjaink természeti abszurdjának is tekinthető a jelenség: minden idők legnagyobb amerikai nukleáris katasztrófájának helyszíne, a Pennsylvania állambeli Three Mile Island kihalófélben lévő madarak fészke lett. A helyi 3News híradó szerint az épületben, amelyben az 1979-es baleset után kikapcsolták a reaktort, két különleges sólyom és egy sasfajta talált otthonra. Az egykori tulajdonos, az Exelon úgy tudja, hogy néhány vándorsólyom pár éppen a reaktor helyén vert tanyát, míg a halászsólyom a létesítmény volt meteorológiai tornyát részesíti előnyben. A sasok viszont a központ területének néhány fájára fészkeltek.1979. március 28-án a Pennsylvania állambeli Harrisburg városkától nem messze található Three Mile Island-i atomerőműben, amit néhány hónappal korábban adtak át, a szakemberek szerint nagyon komoly baleset történt. Egy tervezési hiba és a nem megfelelően ellátott karbantartási munkálatok miatt, azaz emberi mulasztás miatt elháríthatatlan üzemavar keletkezett: a hőelvezetés megszűnt és a reaktor bizonyos részeiben jelentős nyomás- és hőmérséklet-növekedés következett be.....
 • Olimpiai stadion nukleáris temetőn
 • A svéd parlament új atomerőművek építéséről döntött
 • Dél-Korea mini atomerőművet épít