Atomenergia
A korábbi hidegháborús fegyverek ma már az energiatermelés békés célját szolgáljákA korábbi hidegháborús fegyverek ma már az energiatermelés békés célját szolgálják

Az USA villamos energia igényének 10 %-át a korábban még atombombaként tárolt, de mára leszerelt atomfegyverek alapanyaga adja. Ilyen, leszerelt atomfegyverek nem csak a "hazai" készletből, hanem a korábbi orosz fegyverarzenálból is származnak. Ilyen módon békésen jutnak célba az orosz atomfegyverek és még fizetnek is érte az amerikaiak.


  • Kína a magánszektort is bevonja az atomenergetikai fejlesztésekbe

    A jelenlegi 11 atomerőmű mellett további 16 építése folyik Kínában, de ez még mindig kevésnek tűnik. Az ország villamosenergia termelésének 80%-át szénből állítják elő. 2020-ig szeretnék ha az áramtermelés atomerőművek általi kapacitása elérné a 86 millió kWh-t. Ennek érdekében a hazai vállalkozók bekacsolódását is lehetővé teszik.


  • Az atomlobbi erősödik az USA-ban

    Az atomenergia felhasználásának megítélése megosztja a közvéleményt a világ minden táján, de most azt az érvet ismét felhozza az atomlobbi, hogy üvegházhatást nem okoznak az atomerőművek. A növekvő villamosenergia igény szintén generálja az atomenergia előretörését, így a jövőben számos új reaktorra lenne igény. Kérdéses azonban, hogy meddig lesz elegendő a reaktorokhoz szükséges üzemanyag.


  • Szaud-Arábia spórol az olajjal, inkább atomerőművet építSzaud-Arábia spórol az olajjal, inkább atomerőművet építAz Egyesült Arab Emirátus után most Szaud-Arábia is atomerőművet épít, annak érdekében, hogy minél több olajat tudjon exportálni. Jelenleg olajból állítják elő a villamos energiát, de a növekvő hazai fogyasztás egyre több olajat igényel, amit most atomenergiával váltanának ki.
  • A mohi atomerőmű bővítéséről kapcsolatos vélemények és aggodalmak a közmeghallgatásonA mohi atomerőmű bővítéséről kapcsolatos vélemények és aggodalmak a közmeghallgatásonA határhoz közeli atomerőmű bővítésével kapcsolatosan a leginkább aggasztónak azt találták, hogy a mára kissé elavult szovjet technológiát használnák fel ismét. Egy esetlegesen bekövetkező baleset következtében vagy terrortámadás során a hazai határhoz közeli atomerőmű veszélyeiről szerettek volna megnyugtató válaszokat hallani, de nem volt ilyen megnyugtató válasz.
  • Az atomerőművekre egyre nagyobb a keresletAz atomerőművekre egyre nagyobb a keresletA legtöbb igény Ázsiából jelentkezik az atomreaktorokra, de a kelet-európai piac is további bővülést mutat. Csehország már a környezetvédelmi engedélyek beszerzését folytatja, míg Litvánia is atomerőmű építését tervezi több európai ország együttes kooperációjában. Magyarországon, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában is relatíve nagy a támogatottsága az atomerőműveknek. A megkérdezettek szerint az atomenergia segít a globális felmelegedés csökkentésében.
  • Újabb előrelépés Irán atomprogramjábanÚjabb előrelépés Irán atomprogramjábanAz urándúsítás terén újabb eredményeket értek el iráni tudósok, ami egyaránt segítheti a békés és nem békés atomenergia felhasználást.