Atomenergia
Leállt az iráni urándúsító centrifugák leszereléseLeállt az iráni urándúsító centrifugák leszerelése

Irán leállította az urándúsító centrifugák leszerelését két nukleáris létesítményében, miután konzervatív törvényhozók egy csoportja levélben tiltakozott a folyamat szerintük túlzott gyorsasága ellen. (vs.hu)


  • Árverseny vár Paks II.-re

    Sem áramhiány, sem jelentős áramár-emelkedés nem várható a szakértők szerint Európában azokban az években, amikor a paksi atomerőmű új blokkjait üzembe helyezik. Így az új egységeknek 2025-től és 2026-tól jelentős árversenyre kell felkészülniük az akkorra drámaian átalakuló piacon. (vg.hu)


  • Úgy tűnik, hogy Brüsszelből nem mentik meg a magyarokat az új orosz atomerőműtől

    Szeptember közepén indított vizsgálatot az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága Paks 2 finanszírozásáról. Ez egy előzetes vizsgálat, vagyis azt állapítják meg, hogy indítsanak-e eljárást Magyarország ellen, követeljék-e a konstrukció átalakítását, vagy ne. (444.hu)


  • Terjeszkedik a RoszatomTerjeszkedik a RoszatomA Roszatom tárgyalásai záró fázisba jutottak egy új atomerőmű építésről Egyiptommal, a beruházási szerződést várhatóan az idei év végére aláírják – közölte Anton Moszkvin, az orosz állami atomenergia-ipari konszern alelnöke szerdán, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásán. (mno.hu)
  • "Fukusima-álló" technológia lesz Pakson A Paks II beruházást már "Fukusima-álló" technológiával készítették elő, amely a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesethez hasonló körülmények között is biztosítani tudja a Pakson megépítendő két új atomerőmű-blokk duplafalú betonburkolatának épségét - mondta Aszódi Attila kormánybiztos azon a közmeghallgatáson, amelyet a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében tartottak szerdán Bukarestben. (hirado.hu)
  • Újabb japán atomreaktort indítottak újraÚjabb japán atomreaktort indítottak újraA fukusimai katasztrófa idején állították le az összes japán atomerőművet. Most lendületet vett az újraindítási láz. A japán kormány szerint eléggé megszigorították a biztonsági intézkedéseket. (24.hu)
  • Aggasztó a felhalmozódó japán plutóniumkészletAggasztó a felhalmozódó japán plutóniumkészletWashingtont és Pekinget is aggasztja az, hogy Japán egyre nagyobb plutóniumkészleteket halmoz fel, és már most mintegy hatezer atomtöltet előállítására elegendő mennyiségű hasadóanyag birtokában van – derül ki amerikai és kínai közlésekből, amelyeket az orosz TASZSZ hírügynökség idézett. (mno.hu)