Atomenergia2012 május 04

Japán lekapcsolja az utolsó atomerőművét

Japán lekapcsolja az utolsó atomerőművét

A Greenpeace felszólította a japán kormányt, hogy az utolsó atomreaktoruk leállítása után a japán szakértők és választók akaratának megfelelően a hatékonyság növelésére és a megújuló erőforrásokra építse az ország energiarendszerét. Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdaságú országa holnap válik atomenergia-mentessé, amikor az 54 reaktorból az utolsó, még üzemelő erőművet is lekapcsolják a hálózatról. (168óra.hu)

Szató Junicsi, a japán Greenpeace igazgatója üdvözölte az atomerőművek leállítását és elmondta: „Amikor még mindig több százezer ember szenved a fukusimai nukleáris katasztrófa hatásaitól, nagyon fontos, hogy ne kényszerítsük a japán embereket további nukleáris kockázatok elviselésére. Csak az atomenergia-mentes Japán lehet biztonságosabb a mostaninál. A biztonságos és virágzó jövő megteremtéséhez pedig lekapcsolva kell hagyni az atomerőműveket, és el kell hárítani az akadályokat a megújulós ipar erősödése elől.”

Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerint: „Japán áramának nagyjából harmadát biztosította az 54 reaktor, és ezeket úgy sikerült bő egy év alatt kiváltani, hogy az nem okozott áthidalhatatlan problémákat sem a társadalom, sem az ipar, azon belül az igen jelentős japán nehézipar számára. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az üvegházgáz-kibocsátások sem ugrottak meg, 2012 végéig maximum is 2-5%-kal nőhetnek meg. Ebből is látható, hogy ma már az atomenergia rövid távon helyettesíthető. Szépen egyesével, a normális élettartamuk végén Magyarország is ki tudja váltani az elöregedett, komoly nukleáris veszélyekkel fenyegető négy paksi reaktorblokkot. A paksi blokkok kiválthatóságára ma már nem csak a Greenpeace, de egyetemi kutatók, szakintézetek is készítettek javaslatokat.”

A Greenpeace tavaly szeptemberben elemezte és mutatta be az Energia[Forradalom] című tanulmánysorozat Japánt elemző kiadásában, hogy miként tarthatja az ország végleg lekapcsolt állapotban az összes reaktorát, és érheti el a következő nyolc évben a 2020-ra kitűzött üvegházhatású gázkibocsátási céljait. Az Energia[Forradalom] lényege, hogy a megújulók előtti tér megnyitása mellett az energiahatékonyságban rejlő hatalmas lehetőségeket és az okos fogyasztási oldali szabályozást aknázza ki.

Toda Hiszajo, a japán Greenpeace klíma és energia kampányosa elmondta, hogy „annak ellenére, hogy holnap az utolsó is leáll Japán 54 reaktorából, az áramellátás biztonsága nem kerül veszélybe. A 2012 nyarán várható áramfogyasztási csúcs is kezelhető lesz az energiahatékonysági intézkedésekkel, a terhelések megfelelő kiegyenlítésével és az energiatakarékossággal.”

Hirdetés„Fukusima megmutatta nekünk, hogy Japán atomerőművei és a kapcsolódó intézményrendszerei nincsenek olyan állapotban, hogy még egy komolyabb földrengést túléljenek – pedig szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő években egy újabb nagy rengés esélye igen nagy – mondta Szató Junichi. – Ha még egy blokk leolvad, az összeroppanthatja a japán gazdaság gerincét, és még sokkal-sokkal több ember szenvedését okozná. Egyszerűen nem éri meg a rizikót, pláne, hogy a biztonságos és tiszta megoldások itt vannak a kezünk ügyében.”

Kapcsolódó cikkek:

- Atomenergia nélkül maradhat Japán
- Ismét leállítottak egy atomreaktort Japánban
- Japán szakítana az atomenergiával

Teljes cikk >>

Forrás: 168óra.hu/Aiolus News