Atomenergia2017 június 02

Máris visszalőtték az oroszok az első paksi tendert?

Máris visszalőtték az oroszok az első paksi tendert?

Úgy néz ki, hogy a csütörtökön indított első tendert máris törölték. Legalábbis ez olvasható a Roszatom orosz honlapján. A turbinabeszerzési pályázattal ezen kívül is van gond. (hvg.hu)

Egyelőre nem világos, hogy a csütörtöki tenderkiírás miről is szól. Megjelent a híre, hogy a Roszatom kiírta az első tendert a Paks II. projektben, ám a 770,6 millió euró értékű tétel, ami az összesen 12 milliárd euróból építendő új erőmű két (Paks 5 és Paks 6) blokkjának turbinacsarnokára vonatkozik, nem igazán paraméterezhető. Az igen, hogy az alap és kiegészítő berendezéseinek gyártására, illetve szállítására szóló pályázat leadási határideje - ahogyan azt az orosz sajtó helyesen megírta -: július 6-a, és az is, hogy a  benyújtott ajánlatok elbírását, illetve a tender eredményét az ígéret szerint július 26-ig hirdetik ki.

Csakhogy a turbinatenderről nem derül ki, hogy pontosan miről is szól. A címből ("manufacture and supply of the main and auxiliary equipment of turbine building for Paks NPP Power Units 5, 6" vagyis:
A Paksi Atomerőmű 5, 6 számú turbinaépületének fő- és segédberendezéseinek gyártása és szállítása) sem érthetőbb, hogy abba tehát a turbinák és a generátorok is beleértendők, vagy csak az épületekről szól ez a biznisz; esetleg a működtetéséhez szükséges gépészetről is - vagy sem.
Mindez csak azért érdekes, mert egy, a nukleáris erőműpiac beszerzési oldalára is rálátó egyik forrás jelezte, hogy a "kikiáltási ár turbinástúl és generátorostul olcsónak tűnik, az épületekért meg ez az ár túlontúl soknak".

Az biztos, hogy a Paks II. projekt orosz bejelentéseire rátapadó Portfóliónak tavaly novemberben hivatalosan azt mondták, hogy "a várhatóan 10-12 milliárd euró költséggel felépülő Paks II. beruházáson belül a turbinasziget megépítésének becsült költsége elérheti a 3 milliárd eurót, amelyből a turbina, a generátor, valamint az ezekhez közvetlenül kapcsolódó segédüzemi berendezések értéke mintegy 1 milliárd eurót tehet ki."

Ennél is meglepőbb azonban, hogy a kiírás honlaja szerint a tendert máris visszavonták. A Rosztom weboldalán található oldalon legalábbis "cancelled" a kiírás státusa. Ez vagy azt jelenti hogy a július 6-i beadási határidő előtt, egy nappal a kiírás után már meg is van a nyerő kombináció, vagy azt, hogy a tender mégsem startolhat el.

Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu