Atomenergia2017 március 27

Négyszer durvább nukleáris katasztrófa derült ki, mint Csernobil

Négyszer durvább nukleáris katasztrófa derült ki, mint Csernobil

Egy újonnan előkerült titkos jelentés szerint az oroszok egy olyan nukleáris katasztrófát titkoltak el a hidegháború ideje alatt, ami négyszer rosszabb volt, mint Csernobil. (borsonline.hu)

Az 50 években Kazahsztánban történt egy nukleáris katasztrófa. Több, mint 600 ember került kórházba és 100 ezer ember egészségére volt hatással a detonáció. A sugárfertőzések száma négyszer több volt, mint Csernobilban. Sőt néhány gyerek a mai napig valamilyen születési rendelleneséggel születik miatta – írta a New Scientist alapján a Mirror.

Ezek után 1956 augusztusában történt szintén Kazahsztánban térségében a Szemipalatyinszkiban, ahol szovjet nukleáris fegyverekkel kísérleteztek, a nukleáris csapdék pedig elárasztotta a mindössze 160 kilóméterre fekvő iparvárost Oskement.

Egy beszámoló szerint az esetet kivizsgáló tudósokat csak hónapokkal később küldte a régióba Moszkva. De a kutatások ennek ellenére később is tovább folytak, anélkül, hogy a katasztrófáról beszéltek volna a külvilágnak vagy az érintetteknek.

Egy hónappal a robbanás után, 1956 szeptemberében még mindig a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság által megadott határérték százszorosát mérték Oskemenben.

A most feltárt titkos jelentés rámutat, hogy a tudósok tisztában voltak a katasztrófával és annak mértékével, de a jelek szerint nem törődtek vele. A nukleáris tragédia, mint utóbb kiderült egész Kelet-Európát érintette.

Teljes cikk >>

Forrás: borsonline.hu