Atomenergia2017 február 01

Roszatom-vezér: Jövőre kezdjük az építkezést Pakson

Roszatom-vezér: Jövőre kezdjük az építkezést Pakson

Az elsőfokú környezetvédelmi engedély már megvan, még a magyar nukleáris hatóság és az Európai Bizottság engedélyére várnak. Alekszej Lihacsov, aki a Putyin-látogatás előtt egy nappal már Budapestre jön, nyílt és átlátható tendereket ígért a magyaroknak. (hvg.hu)

A paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építési munkálatok megkezdésének időpontja a tervek szerint a 2018-as év - mondta a Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a kormánypárti Magyar Időknek és a Világgazdaságnak adott interjújában.

A szerdán közölt interjúkban Alekszej Lihacsov elmondta, a projekt megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, illetve partnereik telephelyengedély-kérelemmel fordultak a magyar nukleáris hatósághoz. "Bízunk benne, hogy rövidesen az Európai Bizottság részéről az utolsó eljárást illetően is megtörténik a jóváhagyás, és megkezdhetjük a projekt aktív megvalósítását" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a tender kiírása a nem nukleáris nagyberendezésekre, így a turbinasziget berendezéseire, a vezérigazgató azt mondta, egyelőre korai lenne még konkrét határidőkről beszélni.

Lihacsov szavai szerint a beszállítókkal folytatott együttműködésre kiemelt figyelmet fordítanak. A projekt megvalósítása során a berendezések és szolgáltatások beszerzéseire vonatkozó tenderek nyílt és átlátható módon, az Európai Unió előírásaival teljes összhangban kerülnek lebonyolításra. A berendezések és szolgáltatások potenciális beszállítóiként a beszerzésekben az összes érdekelt - köztük a unió országainak vállalatai - egyaránt részt vehetnek. "Természetesen számítunk a magyar vállalatok jelentős részvételére, a projektben a magyar beszállítói részarány, azaz a helyi iparvállalatok részvétele elérheti a 40 százalékot - emelte ki.

Alekszej Lihacsov beszélt arról is, hogy a Roszatom világelső a külföldön épített atomerőművek számát tekintve. Harmincnégy blokkot épít a világ 12 országában Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, valamint az ázsiai csendes-óceáni térségben, és Pakson is a világ egyik legbiztonságosabb típusának tartott VVER-blokkokat használják.

Alekszej Lihacsov Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtöki budapesti látogatása előtt már szerdán megérkezik, hogy tárgyalásokat folytasson magyar partnereivel.

Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu