Atomenergia2012 április 25

Atomenergia nélkül maradhat Japán

Atomenergia nélkül maradhat Japán

Törésvonalra épülhetett egy atomerőmű Japán északnyugati részén, ezért lehet, hogy a tavalyi fukusimai atomkatasztrófa miatt általános ellenőrzésre leállított erőművet sosem indítják újra - jelentette be szerdán a japán atomenergia-felügyelet. Az 1517 megawattos curugai erőmű két egysége található a törészónában a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség felmérése szerint. Az erőmű működtetője saját geológiai adataira hivatkozva tagadja, hogy a létesítmény aktív törésvonal fölött lenne. (hvg.hu)

Az ügynökség további vizsgálatot rendelt el az ügyben. A japán törvények értelmében tilos atomerőművet építeni olyan övezetben, amely mozoghatott az elmúlt 120-130 ezer évben.

Negyven év óta először Japánnak szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy atomenergia nélkül marad, mert a fukusimai reaktorok tavalyi balesete miatt jelentősen csökkent a nukleáris energia biztonságosságába vetett bizalom, és a lakosság ellenállása megakadályozta az általános karbantartásra leállított reaktorok újraindítását.

A 2011-es katasztrófa előtt Japánban az áramellátás 30 százalékát az atomenergia biztosította, most azonban 54 reaktorból mindössze egy működik, és május 5-én azt is leállítják majd a hatóságok.

Kapcsolódó cikkek:

- Ismét leállítottak egy atomreaktort Japánban
- Japán szakítana az atomenergiával
- Fukushima tanulsága az, hogy nem vonták le a tanulságokat

Hirdetés
Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu/Aiolus News